Doorgaan naar hoofdcontent

Andere biobrandstof: Algen

Uit de intermediair van deze week : Algen, het Groene Goud.

Daarin een korte beschrijving van o.a. Ingepro, een bedrijf dat algen teelt. Algen worden uit het water gevist en worden algenstroop. Ingepro verkoopt dit o.a. als vee- en vissenvoer. Het grootste deel wordt gedroogd tot algenpoeder. Dat kan je gebruiken voor dingen als vogelvoer, algenplastic, etc. Sinds een jaar is er grotere belangstelling voor algen als vervanger van kool- en raapzaadolie. De oogst van de laatste twee gaat namelijk ten koste van het voedselareaal en het veroorzaakt een stijging in de voedselprijzen.

Algen krijgen nu enorm veel publiciteit, maar het is zo te lezen nog in de experimentfase. Dat ondanks dat de Amerikaanse overheid er miljoenen in heeft geïnvesteerd in de jaren '70/'80. Dat onderzoek is gestopt, omdat de olieprijs toen drastisch daalde. Ter vergelijking: $7 tegen $120 nu.
Nu is de prijs van olie weer op een hoog niveau en wordt de belangstelling voor algen weer opgepakt. Ter vergelijking: Wageninger Rene Wijffels becijferde de productiekosten van algen nu op 4 a 5 euro per liter algendiesel. En daar zit nog geen accijns op.

De grote discussie in algenland nu is of de productie beter in open systemen of gesloten systemen kan. Ook is nog onderzoek naar de verschillende soorten algen en hun eigenschappen.

Maar het is een aanlokkelijk idee: je gebruikt de natuur (algen), je stelt dit bloot aan de zon en laat het CO2 onttrekken aan de atmosfeer. De teelt van de algen kan in Nederland en kan plaatsvinden op plekken, die voor normale planten onbruikbaar zijn. Kortom: een ontwikkeling om in de gaten te houden.

CNET, een mediabedrijf, heeft dit segment over algendiesel:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.