Doorgaan naar hoofdcontent

Andere biobrandstof: Algen

Uit de intermediair van deze week : Algen, het Groene Goud.

Daarin een korte beschrijving van o.a. Ingepro, een bedrijf dat algen teelt. Algen worden uit het water gevist en worden algenstroop. Ingepro verkoopt dit o.a. als vee- en vissenvoer. Het grootste deel wordt gedroogd tot algenpoeder. Dat kan je gebruiken voor dingen als vogelvoer, algenplastic, etc. Sinds een jaar is er grotere belangstelling voor algen als vervanger van kool- en raapzaadolie. De oogst van de laatste twee gaat namelijk ten koste van het voedselareaal en het veroorzaakt een stijging in de voedselprijzen.

Algen krijgen nu enorm veel publiciteit, maar het is zo te lezen nog in de experimentfase. Dat ondanks dat de Amerikaanse overheid er miljoenen in heeft geïnvesteerd in de jaren '70/'80. Dat onderzoek is gestopt, omdat de olieprijs toen drastisch daalde. Ter vergelijking: $7 tegen $120 nu.
Nu is de prijs van olie weer op een hoog niveau en wordt de belangstelling voor algen weer opgepakt. Ter vergelijking: Wageninger Rene Wijffels becijferde de productiekosten van algen nu op 4 a 5 euro per liter algendiesel. En daar zit nog geen accijns op.

De grote discussie in algenland nu is of de productie beter in open systemen of gesloten systemen kan. Ook is nog onderzoek naar de verschillende soorten algen en hun eigenschappen.

Maar het is een aanlokkelijk idee: je gebruikt de natuur (algen), je stelt dit bloot aan de zon en laat het CO2 onttrekken aan de atmosfeer. De teelt van de algen kan in Nederland en kan plaatsvinden op plekken, die voor normale planten onbruikbaar zijn. Kortom: een ontwikkeling om in de gaten te houden.

CNET, een mediabedrijf, heeft dit segment over algendiesel:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Zoet/ Zout /Zoet /Zout - Energie!

Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.

Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procédé worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water …