Doorgaan naar hoofdcontent

Mobile Smart Grids

Volgens Herman Levelink van Essent is intelligentie in het netwerk nodig om het grootschalig elektrisch rijden in Nederland mogelijk te maken. Als iedereen op het moment dat hij thuiskomt zijn auto aan het stopcontact hangt zal de stroomvraag de maximale netbelasting overstijgen. Slimme meters zijn nodig om dit soort problemen op te lossen. Alleen al de vraag waar de rekening heen moet voor het opladen als er geen gebruik gemaakt wordt van het eigen stopcontact zorgt voor veel hoofdbrekens. Volgens Essent is standaardisatie de belangrijkste uitdaging. Binnenkort start Essent daarom (waarschijnlijk in Overijssel) een pilot. Essent zal hiervoor zelf 100 elektrische bedrijfsbussen en nog eens 100 elektrische leasewagens aanschaffen. Een smart grid samen met accus die in tien minuten kunnen worden opgeladen maken elektrisch rijden zeer haalbaar. Je auto opladen aan de parkeer automaat? Gratis parkeren als je stroom afneemt? Er gaan mooie nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.