Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlands / Brits bedrijf Blue H lanceert drijvende windmolens

Blue H technologies BV zetelt in Nederland, maar is een Brits bedrijf.

Red Herring maakte melding van hun activiteit:

Het bedrijf lanceert deze maaand (Juli 2008) de werelds eerste drijvende windmoelen. Het prototype werd gelanceerd in 2007 en bleek succesvol. Het bedrijf is een van velen, die in de race zijn om een vloot van drijvende windmolens te ontwikkelen, waardoor een park windmolens ontstaat, dat in staat is om eindloze hoeveelheden energy op te leveren. Deze parken staan ver op een oceaan, ver weg van de kust en het menselijke oog. De Noorse bedrijven Statoil en Statkraft en Sway ontwikkelen ook drijvende windmolens.

Het platform is ontwikkeld om verankerd te worden op ongeveer 300 meter diepte in de zeebedding met kettingen, waardoor het platform zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. De opgewekte energie gaat naar het vasteland via een aantal energiekabels.

Groot-Brittanie en de Noordzee in het algemeen wordt gezien als een ideale plek voor dit soort technologie door de constante, vaak harde wind bij de kust. In Juni heeft de Britse regering verklaard dat het 7,000 wind turbines in de zee zou moeten bouwen om de EU-doelstellingen te halen voor hernieuwbare energie.

Het eerste Blue H platform wordt 12 mijlen vanaf de kust van Italie verankerd en zou aan het einde van de maand in operatie gaan.

Het prototype in de haven van Brindisi, Italië.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.