Doorgaan naar hoofdcontent

Niet-zo-slimme energiemeters

Op Bright:

De slimme energiemeters die worden ingevoerd hebben ook nadelen. Elektriciteitgebruik wordt maar liefst elk kwartier geregistreerd en gasgebruik elk uur, ontdekten Uva-studenten. Daardoor weet je energiebedrijf je hele levenspatroon. Ook de beveiliging van zowel de sites van energiebedrijven (daar kan je je gegevens inkijken) als het transport van meetapparaat naar energiebedrijf schieten tekort.

Scenario's voor een hack of een tap van energiemeters op afstand is aannemelijk. Ze wisselen informatie niet versleuteld uit via onder meer GPRS. De kans bestaat dat criminelen aan het energiegebruik precies kunnen zien wie er op vakantie is.

Tja, wie controleert de controleurs?

Reacties

 1. Op zich is dit niet vreemd. Energiebedrijven kopen hun stroom in op basis van forward curves die zijn opgebouwd uit kwartieren (vaak jaren vooruit). Door het meten van gebruik kunnen zij zien of de centrale aan moet of dat zij op de beurs stroom moeten kopen of verkopen. Het gaat ze dus meer om het totale verbruik dan om individueel gedrag. Het is handig om te meten in dezelfde eenheid als de handel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag een persbericht:
  ATOS ORIGIN wins contract to supply information system for ERDF
  smart meters

  Strategic partnership to span several decades

  Paris, July 3, 2008 - ERDF, a subsidiary of EDF and the largest
  electricity distribution network in the European Union, has
  launched a major transformation program that will see the
  replacement of 35 million electricity meters in France,
  beginning with a pilot trial of 300,000 meters. To help ensure
  the success of this huge project, ERDF has selected Atos Origin
  as architect for the information system and lead manager of the
  consortium of technology firms that will conduct the pilot
  phase.

  New “smart meters” are able to transmit and receive
  data for remote reading and optimized network management.
  Installing millions of these new meters is in itself a massive
  undertaking that will also generate huge volumes of data to be
  transmitted, stored and processed. The information system to
  manage this remote metering data constitutes the core of the
  Automated Meter Management (AMM) system.

  “We’re extremely pleased that ERDF has chosen us as
  both overall integrator for the pilot phase of the project and
  to build the central information system for this truly
  extraordinary program,” said Philippe Germond, Chief
  Executive Officer of Atos Origin. “Atos Origin won this
  contract on the strength of our deep expertise in targeted
  industry sectors and our ability to integrate, manage and
  upgrade mission-critical systems over a long-term horizon. This
  business win is a great example of how we capitalize on
  expertise and innovation across the group to deliver excellence
  for our clients.”

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Zoet/ Zout /Zoet /Zout - Energie!

Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.

Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procédé worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water …