Doorgaan naar hoofdcontent

Ramen als zonnecollectoren

Al in de jaren zeventig heeft men een systeem bedacht, de luminescent solar concentrator (lsc), dat middels een dun filmpje moleculen op een stuk doorzichtig glas of plastic zonne-energie doorgeeft aan zonne cellen aan de rand van het raam. Het laagje moleculen absorbeert de opgevangen zonne-energie en geeft het door aan de glas dat de energie transporteert naar de zonne-collectoren. Het systeem maakte gebruik van geconcentreerd zonlicht. Helaas mislukte de experimenten omdat het filmpje moleculen niet stabiel was en al het licht al absorbeerden voor het de randen van het raam kon bereiken.

Nu hebben onderzoekers van MIT het idee weer van de plank gehaald en er een werkend prototype van gemaakt. Het prototype slaagt erin om de zonne-energie 40 maal te versterken en hoeft daarbij de zon niet te volgen. Het is nog steeds niet klaar voor productie (het product is maar drie maanden stabiel), maar veelbelovend genoeg voor de onderzoekers om een bedrijf op te starten dat de ontwikkeling markt klaar moet maken. Zij verwachten dat dit bedrijf, Covalent Solar, over drie jaar een commercieel product op de markt kan brengen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.