Doorgaan naar hoofdcontent

Ramen als zonnecollectoren

Al in de jaren zeventig heeft men een systeem bedacht, de luminescent solar concentrator (lsc), dat middels een dun filmpje moleculen op een stuk doorzichtig glas of plastic zonne-energie doorgeeft aan zonne cellen aan de rand van het raam. Het laagje moleculen absorbeert de opgevangen zonne-energie en geeft het door aan de glas dat de energie transporteert naar de zonne-collectoren. Het systeem maakte gebruik van geconcentreerd zonlicht. Helaas mislukte de experimenten omdat het filmpje moleculen niet stabiel was en al het licht al absorbeerden voor het de randen van het raam kon bereiken.

Nu hebben onderzoekers van MIT het idee weer van de plank gehaald en er een werkend prototype van gemaakt. Het prototype slaagt erin om de zonne-energie 40 maal te versterken en hoeft daarbij de zon niet te volgen. Het is nog steeds niet klaar voor productie (het product is maar drie maanden stabiel), maar veelbelovend genoeg voor de onderzoekers om een bedrijf op te starten dat de ontwikkeling markt klaar moet maken. Zij verwachten dat dit bedrijf, Covalent Solar, over drie jaar een commercieel product op de markt kan brengen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Honda uit jaren 70 zuiniger dan Honda nu

Gisteren zat ik met een collega in mijn Honda Civic Hybride op weg naar Rotterdam te mijmeren over het benzine gebruik van auto's. Het viel ons op hoe weinig vooruitgang er eigenlijk door de jaren is geboekt wat betreft brandstofverbruik. Grappig genoeg heeft sustainablog vandaag een stukje waarin een Honda Civic uit 1976 wordt vergeleken met auto's van nu. Wat blijkt? De Civic uit 1976 is zuiniger dan veel auto's nu. Auto's zijn door de jaren heen groter geworden en ook al die veiligheidsmaatregelen in moderne auto's wegen enorm veel. Daarnaast zijn er de nodige complot theorieen over de kongsi van automakers en de olieindustrie. Wat dan ook de redenen zijn voor dit weinig indrukwekkende resultaat op het gebied van brandstofbesparing, het is toch iets om even bij stil te staan.