Doorgaan naar hoofdcontent

Wat van ver komt is lekker

Volgens een interessant artikel op salon.com is het steeds populairder wordende locaal kopen van voedingsmiddelen misschien wel helemaal niet zo goed voor het milieu. Uit een persoonlijk onderzoek van de schrijvster van het artikel, Roberta Kwok, blijkt dat het tellen van food miles niet veel zegt over de CO2 uitstoot van dit voedsel. Gemeten per pond uitstoot blijkt dat over het algemeen standaard supermarkt artikelen minder CO2 verbruiken op reis naar de eindconsument dan locaal geteeld voedsel. Dit heeft ondermeer te maken met de manier van vervoer en de gebruikte vervoersmiddelen. Standaard schaalvoordelen spelen ook hier een rol. Overigens maakt het artikel ook melding van het feit dat producten die qua klimaat hier in ieder geval niet natuurlijk locaal voorkomen, alleen al om die reden beter van ver vervoerd kunnen worden. De uitstoot van het beheersbaar maken van de omstandigheden om de artikelen hier te kunnen verbouwen zijn zo vervuilend dat de uitstoot van het vervoer in het niet valt. Natuurlijk heeft de echte locavoor meer redenen om locaal te eten. Zo worden versheid en het steunen van de locale economie ook veel genoemd om locaal inkopen te verantwoorden. Het lijkt er echter op dat over het negatieve effect van lange afstand transport meer moet worden nagedacht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.