Doorgaan naar hoofdcontent

Wat van ver komt is lekker

Volgens een interessant artikel op salon.com is het steeds populairder wordende locaal kopen van voedingsmiddelen misschien wel helemaal niet zo goed voor het milieu. Uit een persoonlijk onderzoek van de schrijvster van het artikel, Roberta Kwok, blijkt dat het tellen van food miles niet veel zegt over de CO2 uitstoot van dit voedsel. Gemeten per pond uitstoot blijkt dat over het algemeen standaard supermarkt artikelen minder CO2 verbruiken op reis naar de eindconsument dan locaal geteeld voedsel. Dit heeft ondermeer te maken met de manier van vervoer en de gebruikte vervoersmiddelen. Standaard schaalvoordelen spelen ook hier een rol. Overigens maakt het artikel ook melding van het feit dat producten die qua klimaat hier in ieder geval niet natuurlijk locaal voorkomen, alleen al om die reden beter van ver vervoerd kunnen worden. De uitstoot van het beheersbaar maken van de omstandigheden om de artikelen hier te kunnen verbouwen zijn zo vervuilend dat de uitstoot van het vervoer in het niet valt. Natuurlijk heeft de echte locavoor meer redenen om locaal te eten. Zo worden versheid en het steunen van de locale economie ook veel genoemd om locaal inkopen te verantwoorden. Het lijkt er echter op dat over het negatieve effect van lange afstand transport meer moet worden nagedacht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.