
Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.
Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procĆ©dĆ© worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water (de natriumionen) naar het zoete water verhuizen, in een ander type membraan gebeurt dat met de negatief geladen deeltjes (de chloride-ionen). Daardoor komt een elektrische stroom op gang.
RED tot nu toe te duur
Dat met zoet en zout water elektriciteit valt te produceren is al langer bekend, maar de benodigde membranen waren lange tijd te kostbaar. Daarin lijkt nu verandering te komen. Onderzoekers van een consortium onder leiding van het bedrijf REDstack zijn erin geslaagd membranen te ontwikkelen van betrekkelijk goedkoop materiaal: polyethyleen. De kostprijs is nu onder de € 5,- per vierkante meter beland. Er bestaat uitzicht op een elektriciteitsproductie van 12,5 watt per vierkante meter. Daarmee komt volgens de initiatiefnemers een elektriciteitsprijs van 8 eurocent per kilowattuur binnen bereik, en dat is goedkoper dan de huidige windstroom.
Vóór met de bouw van de krachtcentrale wordt begonnen, zullen nog enkele proefprojecten worden gestart. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld hoe de membranen zich houden als ze langdurig aan het buitenwater worden blootgesteld. (bron:www.verswater.nl)
Potentieel: 10% van energie gebruik van Nederland
Op de site van Redstack wordt enthousiast het potentieel van de centrale bij de Afsluitdijk en Nederland berekend:
Wanneer een debiet van 1 m³/seconde zoetwater gemengd wordt met zeewater, is daaruit ongeveer 1 MW electriciteit te winnen. Dit betekent dat een RED-installatie op de Afsluitdijk een capaciteit van ongeveer 200 MW kan bedragen.De spuistroom vanuit het IJsselmeer de Waddenzee in, is namelijk minimaal 200 m³/seconde. 200MW is voldoende voor al het huishoudelijke electriciteitsgebruik van de 3 noordelijke provincies.
Theoretisch kan er in Nederland 3000 MW worden gewonnen. In de praktijk zou dit betekenen dat er ongeveer 10% van het nationale electriciteitsverbruik met de R.E.D.-technologie opgewekt kan worden.
Reacties
Een reactie posten