
Het Worchester Polytechnic Institute (WPI) uit Massachusetts heeft een manier gevonden om het oppervlak van wegen te gebruiken als zonnecollector. Als asfalt wordt gemengd met kwartsiet absorbeert het veel meer hitte dan normaal asfalt. Als je dan een paar centimeter onder de weg warmtewisselaars plaatst kun je de enorme hoeveelheid zon die op de weg schijnt gebruiken voor zaken als het opwarmen van water voor industriële processen of verwarming van gebouwen. Volgens de mensen van WPI heb je geen grote zonneparken meer nodig als je asfaltwegen op deze manier uitrust.
Grappig, ik heb net 2.000 kilometer vanaf Spanje naar Nederland achter de rug. Moest hier aan denken, al was het maar omdat de hitte op de wegen enorm moet zijn geweest. Als je dan ook nog eens denkt aan het gigantische oppervlak van al die wegen, dan wordt het indrukwekkend.
BeantwoordenVerwijderenWaar ik ook aan moest denken *(maar is niet onmiddellilljk energie) waren de enorme hoeveelheden water die van de wegen afkomen. In Frankrijk zie je dat ze hiervoor bijna parallelle kanalen inrichten naast de wegen. Wat als je dit water zou zuiveren? Moet ook miljoenen liters zijn...