Doorgaan naar hoofdcontent

Organisch voedsel niet beter dan normaal voedsel?


Een Deense studie van de Universiteit van Kopenhagen heeft vijf gewassen bestudeerd (wortelen, boerenkool, erwten, appels en aardappelen) om te kijken of het verschil uitmaakt of deze organisch of conventioneel worden geteeld. Volgens het onderzoek maakt het in ieder geval qua voedingswaarde niets uit.
Het onderzoek kijkt niet naar het gehalte pesticiden in de gewassen. Voor velen is het niet gebruiken van pesticiden een belangrijke reden om organisch te eten. Ook hierover zijn de meningen verdeelt. Sommige studies (kijk bijvoorbeeld eens naar het boek Survival of the sickest) laten zien dat een niet met pesticiden behandelde plant meer toxisch wordt om zich te kunnen verweren tegen natuurlijke vijanden.
Dan is het vaak nog zo dat men organisch eet omdat het locaal wordt verbouwd en niet de halve wereld over moet voor het op je bord ligt. In een eerder artikel lieten we al zien dat dit qua CO2 uitstoot in ieder geval niet altijd beter is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.