Doorgaan naar hoofdcontent

Qurrent: peer to peer energie netwerken

Qurrent was vorig jaar bij Picnic de winnaar van de Green Challenge.

Qurrent specialiseert in "Lokale Energie Netwerken". Binnen deze netwerken, welke meestal particulier eigendom zijn, kunnen de Qurrent deelnemers energie uitwisselen om zo het maximale rendement uit de zelf opgewekte energie te halen.

Van de site van Qurrent:
Een Lokaal Energie Netwerk is feitelijk een mini-elektriciteitsnet dat gekoppeld is aan het hoofdnet middels één connectie. Hierdoor kan elektriciteit eerst uitgewisseld worden binnen de deelnemers binnen het cluster voordat overschotten worden teruggeleverd aan het hoofdnet. Natuurlijk kan in geval van een tekort aan opgewekte energie binnen het cluster, ook energie worden afgenomen van dit hoofdnet.

Het delen van elektriciteit met andere deelnemers optimaliseert de efficiency van het systeem. Bijvoorbeeld: rond het middaguur produceren zowel uw zonnepanelen als uw windturbine veel elektriciteit. Omdat u aan het werk bent echter, zou normaal gesproken die elektriciteit worden teruggeleverd aan het hoofdnet. Door gebruik te maken van de (kleine) verschillen in verbruiksprofielen tussen deelnemers kan het overschot van de ene deelnemer de tekorten bij een andere deelnemer aanvullen. En een uur later kan de situatie weer andersom zijn.

Dus: Qurrent zou zorgen voor een goedlopend netwerk van buren. Te vergelijken in zekere zin met een peer-to-peer software-netwerk.

Dat zou weer mooi combineren met een andere locale ontwikkeling, die van de Microgeneration Technology. Dit is een ontwikkeling, waarbij energie wordt opgewekt op zeer kleine schaal. Een windturbine of zonnepaneel in een buurt is een voorbeeld. Meer hierover vind je hier en op de site van de BBC.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Honda uit jaren 70 zuiniger dan Honda nu

Gisteren zat ik met een collega in mijn Honda Civic Hybride op weg naar Rotterdam te mijmeren over het benzine gebruik van auto's. Het viel ons op hoe weinig vooruitgang er eigenlijk door de jaren is geboekt wat betreft brandstofverbruik. Grappig genoeg heeft sustainablog vandaag een stukje waarin een Honda Civic uit 1976 wordt vergeleken met auto's van nu. Wat blijkt? De Civic uit 1976 is zuiniger dan veel auto's nu. Auto's zijn door de jaren heen groter geworden en ook al die veiligheidsmaatregelen in moderne auto's wegen enorm veel. Daarnaast zijn er de nodige complot theorieen over de kongsi van automakers en de olieindustrie. Wat dan ook de redenen zijn voor dit weinig indrukwekkende resultaat op het gebied van brandstofbesparing, het is toch iets om even bij stil te staan.