Doorgaan naar hoofdcontent

Qurrent: peer to peer energie netwerken

Qurrent was vorig jaar bij Picnic de winnaar van de Green Challenge.

Qurrent specialiseert in "Lokale Energie Netwerken". Binnen deze netwerken, welke meestal particulier eigendom zijn, kunnen de Qurrent deelnemers energie uitwisselen om zo het maximale rendement uit de zelf opgewekte energie te halen.

Van de site van Qurrent:
Een Lokaal Energie Netwerk is feitelijk een mini-elektriciteitsnet dat gekoppeld is aan het hoofdnet middels één connectie. Hierdoor kan elektriciteit eerst uitgewisseld worden binnen de deelnemers binnen het cluster voordat overschotten worden teruggeleverd aan het hoofdnet. Natuurlijk kan in geval van een tekort aan opgewekte energie binnen het cluster, ook energie worden afgenomen van dit hoofdnet.

Het delen van elektriciteit met andere deelnemers optimaliseert de efficiency van het systeem. Bijvoorbeeld: rond het middaguur produceren zowel uw zonnepanelen als uw windturbine veel elektriciteit. Omdat u aan het werk bent echter, zou normaal gesproken die elektriciteit worden teruggeleverd aan het hoofdnet. Door gebruik te maken van de (kleine) verschillen in verbruiksprofielen tussen deelnemers kan het overschot van de ene deelnemer de tekorten bij een andere deelnemer aanvullen. En een uur later kan de situatie weer andersom zijn.

Dus: Qurrent zou zorgen voor een goedlopend netwerk van buren. Te vergelijken in zekere zin met een peer-to-peer software-netwerk.

Dat zou weer mooi combineren met een andere locale ontwikkeling, die van de Microgeneration Technology. Dit is een ontwikkeling, waarbij energie wordt opgewekt op zeer kleine schaal. Een windturbine of zonnepaneel in een buurt is een voorbeeld. Meer hierover vind je hier en op de site van de BBC.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo?

GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California.

De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn.

Free video streaming by Ustream

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations