Doorgaan naar hoofdcontent

Qurrent: peer to peer energie netwerken

Qurrent was vorig jaar bij Picnic de winnaar van de Green Challenge.

Qurrent specialiseert in "Lokale Energie Netwerken". Binnen deze netwerken, welke meestal particulier eigendom zijn, kunnen de Qurrent deelnemers energie uitwisselen om zo het maximale rendement uit de zelf opgewekte energie te halen.

Van de site van Qurrent:
Een Lokaal Energie Netwerk is feitelijk een mini-elektriciteitsnet dat gekoppeld is aan het hoofdnet middels één connectie. Hierdoor kan elektriciteit eerst uitgewisseld worden binnen de deelnemers binnen het cluster voordat overschotten worden teruggeleverd aan het hoofdnet. Natuurlijk kan in geval van een tekort aan opgewekte energie binnen het cluster, ook energie worden afgenomen van dit hoofdnet.

Het delen van elektriciteit met andere deelnemers optimaliseert de efficiency van het systeem. Bijvoorbeeld: rond het middaguur produceren zowel uw zonnepanelen als uw windturbine veel elektriciteit. Omdat u aan het werk bent echter, zou normaal gesproken die elektriciteit worden teruggeleverd aan het hoofdnet. Door gebruik te maken van de (kleine) verschillen in verbruiksprofielen tussen deelnemers kan het overschot van de ene deelnemer de tekorten bij een andere deelnemer aanvullen. En een uur later kan de situatie weer andersom zijn.

Dus: Qurrent zou zorgen voor een goedlopend netwerk van buren. Te vergelijken in zekere zin met een peer-to-peer software-netwerk.

Dat zou weer mooi combineren met een andere locale ontwikkeling, die van de Microgeneration Technology. Dit is een ontwikkeling, waarbij energie wordt opgewekt op zeer kleine schaal. Een windturbine of zonnepaneel in een buurt is een voorbeeld. Meer hierover vind je hier en op de site van de BBC.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo?

GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California.

De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn.

Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …