Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is de prijs van Energie ?


Kijk, hier zoek ik nu al tijden naar: een overzicht van de kosten van de verschillende soorten energie. Want ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb totaal geen idee waar we nu staan met de alternatieve energieen: zijn ze binnenkort in staat om onder de huidige prijzen van energie te duiken? Zitten we er 10, 30 of 150% vandaan?

Dus dit is een begin. Kleeeein minpuntje: het is Frans. Nog veel kleiner minpuntje: het zijn cijfers uit 1998. Maar zie het maar als een begin, okay ?

Dan de prijzen van Crude Oil van vandaag:

De les hier: sinds medio Juli 2008 zakt de olieprijs weer een beetje. Maar dat is alles wat je kan concluderen (nog geen 10 jaar geleden stond hij trouwens op $10, remember?)

Ja, hier word ik ook al niet al teveel wijzer van: ene is in KWH, de andere is per barrel. Dan maar eens de Amerikanen checken op hun kennis. (zoek op: "price of energy") en dat levert o.a. dit plaatje op:


Conclusie: de boel wordt duurder, waarbij Natural Gas de lucht in vliegt. Misschien omdat de prijs hiervan gelinkt is met crude oil? Opvallend (voor mij)hoe goedkoop kolen en nucleaire energie is. En Biomass (houtverbranding!) is nog goedkoper. Opvallend.  

Op een andere manier kijken naar dit overzicht (let wel: 2005!) 

Fijn, maar dit is weer uitgezet in BtU, een unit die alleen in de USA opgeld doet. In de rest van de wereld is dit Joule, oftewel KwU (Kilowatt uur). Maar, nogmaals gezegd: het begin is er. Nu kijken of we ergens een standaard kunnen zien. Zou ook de nieuwe ontdekkingen op dit blog goed in perspectief brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.