Doorgaan naar hoofdcontent

Zonne energie uit Asfalt, part 2

Het is eigenlijk wel geestig: we zijn hier enthousiast informatie van over de hele wereld aan het verzamelen. Over asfalt als zonnecollector berichtte Freek al eerder.

Wat blijkt nu? Diverse amerikaanse blogs hebben het over een "Dutch experiment" waarbij collectoren in asfalt een nabijgelegen flat verwarmen. Met wat zoeken kom ik uit bij een stuk van Rijkswaterstaat (Pdf), waar over diverse experimenten gesproken wordt, o.a. het onttrekken van energie uit asfalt.

De experimenten blijken al sinds 2001 aan de gang te zijn. Senter Novem heeft over een systeem, Winnerway, een stuk geproduceerd uit 2003. Andere experimenten zijn van Ooms Avenhorn (Road Energy Systems), Jansen groep. Kema heeft de zgn. "zonneweg" bedacht, waarvan het zegt dat het dezelfde opbrengst heeft als een zonnecollector. In hetzelfde stuk staat dat er diverse pilots zijn, oa in Avenhorn en op de Haringvlietdammen. De uitkomst geeft blijkbaar nog geen reden tot juichen - er bestaan weinig recente stukken hierover.

Mmmm...Nederland en Europa zijn dus interessanter als onderzoeksgebied dan gedacht ;-D

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee