
Beton is 's werelds op twee na grootste CO2 uitstoot producent na transport en elektriciteitsproductie. Beton zorgt voor 7 tot 10% van de wereldwijde CO2 emissies. Een belangrijk bestanddeel van beton is cement. Om cement te maken worden kalksteen en klei enorm verhit waarbij wederom CO2 wordt geproduceerd. Er is een grote behoefte aan cement en beton omdat het veruit de belangrijkste bouwmaterialen in de wereld zijn.
Gelukkig ontstaan er langzaam maar zeker milieuvriendelijke alternatieven voor cement. Vliegas (as uit schoorstenen bij bijvoorbeeld steenkool verbranding), slak (een bijproduct bij staalproductie), silica fume (een bijproduct van ondermeer de productie van computerchips) en rijstvlies (de harde beschermlaag van rijstkorrels) worden steeds serieuzer gebruikt om het traditionale Portland cement te vervangen. Het voordeel van dit soort vervangende grondstoffen is dat ze niet alleen minder uitstoot genereren, maar ook dat ze anders gewoon op een vuilnisbelt terecht zouden komen.
Brent Constanz van Stanford University heeft onlangs een nieuwe manier van cement maken gepatenteerd die het niet langer nodig maakt om kalksteen en klei te verhitten waardoor er al veel uitstoot wordt voorkomen. Hij wil zijn cementfabrieken naast elektriciteitscentrales bouwen om gebruik te kunnen maken van de verbrandingsgassen die vrijkomen bij het produceren van elektriciteit. Anders dan de bovengenoemde cementvervangers is het ecement van Constantz goedkoper dan Portland cement. Het kost 100 dollar in plaats van de 110 dollar van Portland cement.
Reacties
Een reactie posten