Doorgaan naar hoofdcontent

Boek: Hot, Flat, and Crowded

Thomas Friedman, bekend van zijn boek "The World is Flat, probeert met "Hot, Flat, and Crowded" een aanzet te geven tot een groene revolutie in de VS. Hoewel hij in het boek aangeeft dat de strekking van het boek breder is dan alleen de Verenigde Staten, ligt de nadruk toch wel heel erg op dit werelddeel. Friedman geeft nog wel aan dat China onontbeerlijk is om echt resultaten te boeken, maar de USA lijkt, als er tenminste echt leiderschap opstaat, het best uitgelijnd om een mondiale leidersrol in het nieuwe tijdperk te gaan spelen. Hiermee stip ik ook een minpuntje van het boek aan. Het leest als een typisch Amerikaanse 'call to action" en je voelt je als niet Amerikaan eigenlijk een beetje buitengesloten. Los van deze kritiek geeft het boek ook een aantal leuke praktijkvoorbeelden van groene initiatieven en wordt het interessant om te zien of dit boek nog op tijd wordt gelezen door de Amerikaanse presidentskandidaten om snel effect van Friedmans woorden te zien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.