Doorgaan naar hoofdcontent

Boek: The World Without Us

Alan Weisman heeft met The World Without Us een heerlijk leesbaar boek geschreven dat door pakkende en treffende praktijk voorbeelden aan het denken zet. Anders dan veel boeken die als doel hebben de milieuproblematiek aan de orde te stellen geeft The World Without Us nergens het idee dat iemand je berispend toespreekt. De, vreemd genoeg, positief aandoende teneur van het boek: "de natuur hersteld wel na verloop van tijd, maar dan zonder mensen", prikkelt om stil te staan bij de beperkte kosmische betekenis van de mens. De nalatenschap van de mens, milennia na zijn verdwijnen, bestaat volgens Weisman slechts uit wat plastics, landbouwgif en radioactieve metalen. Veel van de monumenten die wij zo hoog achten zijn dan allang verdwenen. In zijn conclusie blijkt pas hoe serieus Weisman de problemen neemt die hij heeft besproken. Hij roept de mensheid op om de bevolkingsomvang dramatisch te beperken. Als we niet terug gaan naar het aantal mensen dat de aarde bevolkte in de 19e eeuw, 1.9 miljard mensen, moeten we gaan zoeken naar volstrekt andere oplossingen. Weisman noemt dan het bevolken van andere planeten of het overgaan naar een meer virtuele vorm van bestaan a la Ray Kuzweil.Op You Tube nog een aardig filmpje gebaseerd op het boek:

Reacties

  1. Aardig, hoewel ik geloof dat het veel harder zal gaan dan hier wordt getoond. In How Buildings Learn van Stewart Brand (http://www.amazon.com/gp/product/0140139966/qid=948830951/sr=1-1/103-7215024-7011062?n=283155) is bijv. te zien wat er met een houten huis gebeurt, als het dak eenmaal lekt en de ramen kapot zijn - dan gaat het errug hard, want dan gaat Mevrouw Natuur binnen het huis heel hard haar gang.

    Ook een mooie foto uit dat boek: een plek waar honderd jaar daarvoor een fabriek stond met behoorlijk indrukwekkende gebouwen. Daar kan je nu niets meer van terug zien.

    Laatste voorbeeld: De film "I Am Legend" (http://bp0.blogger.com/_W1ueYt1O3xs/R1fdIEKzt9I/AAAAAAAAC8k/fe_BUqbWRw4/s1600-h/i+am+legend+wallpapers+(5).jpg) was ook wel een aardige inkijk wat er zou gebeuren als mensen ophouden te bestaan.

    Kortom: inspirerend & confronterend.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.