Doorgaan naar hoofdcontent

Boek: The World Without Us

Alan Weisman heeft met The World Without Us een heerlijk leesbaar boek geschreven dat door pakkende en treffende praktijk voorbeelden aan het denken zet. Anders dan veel boeken die als doel hebben de milieuproblematiek aan de orde te stellen geeft The World Without Us nergens het idee dat iemand je berispend toespreekt. De, vreemd genoeg, positief aandoende teneur van het boek: "de natuur hersteld wel na verloop van tijd, maar dan zonder mensen", prikkelt om stil te staan bij de beperkte kosmische betekenis van de mens. De nalatenschap van de mens, milennia na zijn verdwijnen, bestaat volgens Weisman slechts uit wat plastics, landbouwgif en radioactieve metalen. Veel van de monumenten die wij zo hoog achten zijn dan allang verdwenen. In zijn conclusie blijkt pas hoe serieus Weisman de problemen neemt die hij heeft besproken. Hij roept de mensheid op om de bevolkingsomvang dramatisch te beperken. Als we niet terug gaan naar het aantal mensen dat de aarde bevolkte in de 19e eeuw, 1.9 miljard mensen, moeten we gaan zoeken naar volstrekt andere oplossingen. Weisman noemt dan het bevolken van andere planeten of het overgaan naar een meer virtuele vorm van bestaan a la Ray Kuzweil.Op You Tube nog een aardig filmpje gebaseerd op het boek:

Reacties

  1. Aardig, hoewel ik geloof dat het veel harder zal gaan dan hier wordt getoond. In How Buildings Learn van Stewart Brand (http://www.amazon.com/gp/product/0140139966/qid=948830951/sr=1-1/103-7215024-7011062?n=283155) is bijv. te zien wat er met een houten huis gebeurt, als het dak eenmaal lekt en de ramen kapot zijn - dan gaat het errug hard, want dan gaat Mevrouw Natuur binnen het huis heel hard haar gang.

    Ook een mooie foto uit dat boek: een plek waar honderd jaar daarvoor een fabriek stond met behoorlijk indrukwekkende gebouwen. Daar kan je nu niets meer van terug zien.

    Laatste voorbeeld: De film "I Am Legend" (http://bp0.blogger.com/_W1ueYt1O3xs/R1fdIEKzt9I/AAAAAAAAC8k/fe_BUqbWRw4/s1600-h/i+am+legend+wallpapers+(5).jpg) was ook wel een aardige inkijk wat er zou gebeuren als mensen ophouden te bestaan.

    Kortom: inspirerend & confronterend.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Zoet/ Zout /Zoet /Zout - Energie!

Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.

Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procédé worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water …