Doorgaan naar hoofdcontent

Dynamische torens lopen op...wind

Een bijzondere ontwikkeling:

Wat als we op elke verdieping van een wolkenkrabber een windturbine plaatsen? Dat zou betekenen dat je misschien het hele gebouw kan voorzien van windenergie.

Wat als we het nog bijzonderder maken: we laten het hele gebouw bewegen met de wind?

Dan krijg je wat gebouwd lijkt te gaan worden in Moskou en Dubai: de israelische architect David Fisher heeft iets bedacht dat hij Dynamic Architecture noemt. Op zijn site kan je al een appartement reserveren, dus de gebouwen lijken er echt te komen.

Mijn bedrijfseconomische hoofd kan niet begrijpen dat bewegende verdiepingen niet een enorme hoeveelheid energie kosten, waardoor het hele gebouw veel meer energie kost dan een normaal gebouw kost.

Maar zeg nou zelf: als je het filmpje bekijkt, dan is een dergelijk gebouw extreem opvallend voor elk land, landschap en stad. En zullen er ongetwijfeld mensen die van opvallen houden er in willen wonen. Ik zou er draaiierig van worden, maar dat is mijn probleem.

Of dit gebouw het langer uithoudt dan 5 jaar durf ik wel te betwijfelen: alleen al de combinatie van draaiende verdiepingen met de Moskouse vorst of het zand van Dubai betekent een gigantische post aan onderhoud.

Maar weet je: misschien is dit wel het ei van Columbus, dus laten we deze innovatie niet begraven voordat hij er is. Hulde aan de mensen die het risico hiervoor nemen, het vraagt echt durf. En alleen al de videos zijn spectaculair.

Nu de energierekeningen nog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo?

GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California.

De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn.

Free video streaming by Ustream

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.