Doorgaan naar hoofdcontent

Dynamische torens lopen op...wind

Een bijzondere ontwikkeling:

Wat als we op elke verdieping van een wolkenkrabber een windturbine plaatsen? Dat zou betekenen dat je misschien het hele gebouw kan voorzien van windenergie.

Wat als we het nog bijzonderder maken: we laten het hele gebouw bewegen met de wind?

Dan krijg je wat gebouwd lijkt te gaan worden in Moskou en Dubai: de israelische architect David Fisher heeft iets bedacht dat hij Dynamic Architecture noemt. Op zijn site kan je al een appartement reserveren, dus de gebouwen lijken er echt te komen.

Mijn bedrijfseconomische hoofd kan niet begrijpen dat bewegende verdiepingen niet een enorme hoeveelheid energie kosten, waardoor het hele gebouw veel meer energie kost dan een normaal gebouw kost.

Maar zeg nou zelf: als je het filmpje bekijkt, dan is een dergelijk gebouw extreem opvallend voor elk land, landschap en stad. En zullen er ongetwijfeld mensen die van opvallen houden er in willen wonen. Ik zou er draaiierig van worden, maar dat is mijn probleem.

Of dit gebouw het langer uithoudt dan 5 jaar durf ik wel te betwijfelen: alleen al de combinatie van draaiende verdiepingen met de Moskouse vorst of het zand van Dubai betekent een gigantische post aan onderhoud.

Maar weet je: misschien is dit wel het ei van Columbus, dus laten we deze innovatie niet begraven voordat hij er is. Hulde aan de mensen die het risico hiervoor nemen, het vraagt echt durf. En alleen al de videos zijn spectaculair.

Nu de energierekeningen nog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Zoet/ Zout /Zoet /Zout - Energie!

Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.

Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procédé worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water …