Doorgaan naar hoofdcontent

Een Electronische bestelauto komt uit....Nederland

Ja, je leest het goed.

Dat betekent dus twee dingen: 1. Er is een Nederlandse autofabrikant. 2. Die electrische auto's maakt. Beide punten kloppen: het is DuraCar Groen. De bestelwagen gaat Quicc Diva heten.

Vanaf 2009 worden er jaarlijks 300 van deze wagens geproduceerd, waarschijnlijk in Helmond. De massaproductie moet vervolgens eind 2010 beginnen. De kosten worden geschat op €20.000,-

Batterijen
De auto is uitgerust met een lithium-ion ijzerfosfaataccupakket of een lichtgewicht loodaccupakket. Hiermee heef de auto een topsnelheid van 120 kilometer per uur en een actieradius van 150 kilometer. Die actieradius moet genoeg zijn denkt de fabrikant, aangezien een gemiddelde bestelwagen voor stadsverkeer dagelijks zo'n 50 kilometer aflegt.

De verschillen met normale auto's zijn: een gemiddeld energieverbruik van slechts 1 tot 2 euro per 100 kilometer (afhankelijk van de energieprijs) en geen CO2- of fijnstofuitstoot. Bovendien is de auto vrijwel geluidloos.  Check de video van de auto.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.