Doorgaan naar hoofdcontent

Mestvergisting voor biomassa

Gek, nooit koeien gezien als een bedreiging van het milieu. Tot de post over dieet-houdende koeien om minder methaan te produceren, natuurlijk. Dus worden we allemaal vegetarier, zodat we zo het milieu helpen.

Maar! Er is hulp voor de koeien. We kunnen namelijk koeien ook energie fabriekjes maken. Door zogenaamde mestvergisting. Poep wordt gebruikt om bacterien te voeden in een luchtvrije omgeving. De mest composteert en hierbij komt gas vrij, zoals methaan. De methaan wordt gebruikt om als brandstof voor een motor of generator. Deze energie wordt gezien als groene energie en krijgt dus de navenante subsidies.

Een additioneel voordeel si dat het overblijfsel van dit proces goed werkt als bemesting voor planten: door het vergistingsproces zijn ziektes gedood en de stank is sterk afgenomen van de poep.

Dit is geen kleine handel: we schreven al eerder over kippestront die de basis is voor een biomassa-centrale, die een paar duizend gezinnen gaat verwarmen. En als ik denk aan alle varkens, geiten, koeien en kippen in ons land, dan staat ons een grote toekomst als energieleverancier te wachten. ;-D
Hoewel er uiteraard mensen zijn die hier hun kanttekeningen bij plaatsen.

En voor degenen die het willen overdenken: wat als we dadelijk naast de groene en grijze bak een (echt) bruine bak gaan inleveren?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.