Doorgaan naar hoofdcontent

Mestvergisting voor biomassa

Gek, nooit koeien gezien als een bedreiging van het milieu. Tot de post over dieet-houdende koeien om minder methaan te produceren, natuurlijk. Dus worden we allemaal vegetarier, zodat we zo het milieu helpen.

Maar! Er is hulp voor de koeien. We kunnen namelijk koeien ook energie fabriekjes maken. Door zogenaamde mestvergisting. Poep wordt gebruikt om bacterien te voeden in een luchtvrije omgeving. De mest composteert en hierbij komt gas vrij, zoals methaan. De methaan wordt gebruikt om als brandstof voor een motor of generator. Deze energie wordt gezien als groene energie en krijgt dus de navenante subsidies.

Een additioneel voordeel si dat het overblijfsel van dit proces goed werkt als bemesting voor planten: door het vergistingsproces zijn ziektes gedood en de stank is sterk afgenomen van de poep.

Dit is geen kleine handel: we schreven al eerder over kippestront die de basis is voor een biomassa-centrale, die een paar duizend gezinnen gaat verwarmen. En als ik denk aan alle varkens, geiten, koeien en kippen in ons land, dan staat ons een grote toekomst als energieleverancier te wachten. ;-D
Hoewel er uiteraard mensen zijn die hier hun kanttekeningen bij plaatsen.

En voor degenen die het willen overdenken: wat als we dadelijk naast de groene en grijze bak een (echt) bruine bak gaan inleveren?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo?

GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California.

De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn.

Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …