Doorgaan naar hoofdcontent

Mestvergisting voor biomassa

Gek, nooit koeien gezien als een bedreiging van het milieu. Tot de post over dieet-houdende koeien om minder methaan te produceren, natuurlijk. Dus worden we allemaal vegetarier, zodat we zo het milieu helpen.

Maar! Er is hulp voor de koeien. We kunnen namelijk koeien ook energie fabriekjes maken. Door zogenaamde mestvergisting. Poep wordt gebruikt om bacterien te voeden in een luchtvrije omgeving. De mest composteert en hierbij komt gas vrij, zoals methaan. De methaan wordt gebruikt om als brandstof voor een motor of generator. Deze energie wordt gezien als groene energie en krijgt dus de navenante subsidies.

Een additioneel voordeel si dat het overblijfsel van dit proces goed werkt als bemesting voor planten: door het vergistingsproces zijn ziektes gedood en de stank is sterk afgenomen van de poep.

Dit is geen kleine handel: we schreven al eerder over kippestront die de basis is voor een biomassa-centrale, die een paar duizend gezinnen gaat verwarmen. En als ik denk aan alle varkens, geiten, koeien en kippen in ons land, dan staat ons een grote toekomst als energieleverancier te wachten. ;-D
Hoewel er uiteraard mensen zijn die hier hun kanttekeningen bij plaatsen.

En voor degenen die het willen overdenken: wat als we dadelijk naast de groene en grijze bak een (echt) bruine bak gaan inleveren?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Honda uit jaren 70 zuiniger dan Honda nu

Gisteren zat ik met een collega in mijn Honda Civic Hybride op weg naar Rotterdam te mijmeren over het benzine gebruik van auto's. Het viel ons op hoe weinig vooruitgang er eigenlijk door de jaren is geboekt wat betreft brandstofverbruik. Grappig genoeg heeft sustainablog vandaag een stukje waarin een Honda Civic uit 1976 wordt vergeleken met auto's van nu. Wat blijkt? De Civic uit 1976 is zuiniger dan veel auto's nu. Auto's zijn door de jaren heen groter geworden en ook al die veiligheidsmaatregelen in moderne auto's wegen enorm veel. Daarnaast zijn er de nodige complot theorieen over de kongsi van automakers en de olieindustrie. Wat dan ook de redenen zijn voor dit weinig indrukwekkende resultaat op het gebied van brandstofbesparing, het is toch iets om even bij stil te staan.