Doorgaan naar hoofdcontent

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel


William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar. 

Reacties

 1. Klinkt als broodje aap. De genoemde universiteiten in het persbericht geven geen enkele informatie. Ook op
  http://en.wikipedia.org/wiki/William_Yuan
  staan momenteel 4 disclaimers dat dit een hoax kan zijn.
  Efficiency van zonnecellen ligt rond de 20%, en deze kan 500x meer licht onvangen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Anoniem (waarom anoniem ?) Je hebt gelijk, er zijn twijfels over de genoemde efficiency van de zonnecellen.
  Het lijkt erop dat er een viraal effect is ontstaan rond een echte jongen en een echte wetenschapsprijs, maar met een verkeerde opgaaf van resultaten. We laten het hier nog even staan, maar je twijfels zijn denk ik terecht. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Ewout,
  Zie aanvullende informatie op:

  http://blog.wired.com/geekdad/2008/09/12-year-old-rev.html

  Lees de 2 commentaren van het Georgia Tech Research institute voor de 'nuancering' van het verhaal...

  En waarom Anoniem? Omdat ik een niemand ben mbt zonnecellen ;-) Zelfs mijn genoemde 20% blijkt bij nader google niet te kloppen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Anoniem, no sweat, vind het gewoon altijd prettig om met een werkelijk persoon te praten ;-D

  Ik wist van 3-D zonnecellen: een van de eerste bedrijven die we hier noemden maakt zonnecellen in de vorm van rechtopstaande borstels, waardoor de capaciteit om stralen op te vangen vereenvoudigd en vergroot wordt.

  Blijkbaar is dit zo'n klepel en klok-verhaal. Ik denk dat we moeten concluderen: briljante jongen (waarom zien we dit soort kids niet in Europa? Publiciteits/PR-vrees ?) bedenkt iets prachtigs, wat slim en origineel is, maar niet echt wereldschokkend.

  De combinatie van het nieuwe/moeilijke onderwerp PLUS het woord "Nanotechnologie" erin PLUS natuurlijk zijn leeftijd/slimheid zorgde voor de mediahype.

  Case closed (maar we horen graag als er weer nieuws is van deze bolleboos)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.