Doorgaan naar hoofdcontent

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel


William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar. 

Reacties

 1. Klinkt als broodje aap. De genoemde universiteiten in het persbericht geven geen enkele informatie. Ook op
  http://en.wikipedia.org/wiki/William_Yuan
  staan momenteel 4 disclaimers dat dit een hoax kan zijn.
  Efficiency van zonnecellen ligt rond de 20%, en deze kan 500x meer licht onvangen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Anoniem (waarom anoniem ?) Je hebt gelijk, er zijn twijfels over de genoemde efficiency van de zonnecellen.
  Het lijkt erop dat er een viraal effect is ontstaan rond een echte jongen en een echte wetenschapsprijs, maar met een verkeerde opgaaf van resultaten. We laten het hier nog even staan, maar je twijfels zijn denk ik terecht. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Ewout,
  Zie aanvullende informatie op:

  http://blog.wired.com/geekdad/2008/09/12-year-old-rev.html

  Lees de 2 commentaren van het Georgia Tech Research institute voor de 'nuancering' van het verhaal...

  En waarom Anoniem? Omdat ik een niemand ben mbt zonnecellen ;-) Zelfs mijn genoemde 20% blijkt bij nader google niet te kloppen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Anoniem, no sweat, vind het gewoon altijd prettig om met een werkelijk persoon te praten ;-D

  Ik wist van 3-D zonnecellen: een van de eerste bedrijven die we hier noemden maakt zonnecellen in de vorm van rechtopstaande borstels, waardoor de capaciteit om stralen op te vangen vereenvoudigd en vergroot wordt.

  Blijkbaar is dit zo'n klepel en klok-verhaal. Ik denk dat we moeten concluderen: briljante jongen (waarom zien we dit soort kids niet in Europa? Publiciteits/PR-vrees ?) bedenkt iets prachtigs, wat slim en origineel is, maar niet echt wereldschokkend.

  De combinatie van het nieuwe/moeilijke onderwerp PLUS het woord "Nanotechnologie" erin PLUS natuurlijk zijn leeftijd/slimheid zorgde voor de mediahype.

  Case closed (maar we horen graag als er weer nieuws is van deze bolleboos)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Honda uit jaren 70 zuiniger dan Honda nu

Gisteren zat ik met een collega in mijn Honda Civic Hybride op weg naar Rotterdam te mijmeren over het benzine gebruik van auto's. Het viel ons op hoe weinig vooruitgang er eigenlijk door de jaren is geboekt wat betreft brandstofverbruik. Grappig genoeg heeft sustainablog vandaag een stukje waarin een Honda Civic uit 1976 wordt vergeleken met auto's van nu. Wat blijkt? De Civic uit 1976 is zuiniger dan veel auto's nu. Auto's zijn door de jaren heen groter geworden en ook al die veiligheidsmaatregelen in moderne auto's wegen enorm veel. Daarnaast zijn er de nodige complot theorieen over de kongsi van automakers en de olieindustrie. Wat dan ook de redenen zijn voor dit weinig indrukwekkende resultaat op het gebied van brandstofbesparing, het is toch iets om even bij stil te staan.