Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom zijn er niet meer warmtepompen?

Een collega bij een opdrachtgever vertelde tot mijn verbazing dat hij in Duitsland werkte. Ik zat nog te denken aan de files, waar hij elke dag in moet staan, tot hij mij wakker schudde met zijn opmerkingen over het milieu. Pardon?

Hij vertelde dat in Duitsland er al veel langer en intenser wordt nagedacht over het milieu: afvalscheiding, energieopwekking, zonne energie, biologisch eten, you name it, they do it.

Hij was erg enthousiast over zijn warmtewisselaar/warmtepomp bij zijn huis. "Ideaal! "Rendementen van meer dan 300%" en nog meer positieve geluiden.

"Nog nooit van gehoord", was mijn antwoord. Gelukkig hadden we een burgemeester van Almere, die illegaal zo'n ding had laten installeren. Dat levert de volgende tutorial op (flashfilm).

Kort gezegd is dit de werking: buiten is het 30 graden, maar het grondwater is 10 graden. Als je het grondwater oppompt, kan je dit gebruiken om je huis te verkoelen. De warmte uit je huis kan je weer terugpompen in de aarde.

Andersom werkt het in de winter: het is -5 buiten, maar de zomerwarmte onder de grond is aangenaam 15 graden. Deze zomerwarmte pomp je je huis binnen en je laat de warmte afgeven in het huis. De koude kan je weer terug de aarde inpompen. Zodat je in de zomer daar weer gebruik van kan maken, etc, etc, etc.

Dus: waarom maken we hier niet meer gebruik van? Kijk, daar is sinds Vandaag een subsidieregeling voor ! Wel alleen voor bestaande huizen. Maar ik stop nu even met bloggen. Ik ga wat brochures opvragen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.