Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom zijn er niet meer warmtepompen?

Een collega bij een opdrachtgever vertelde tot mijn verbazing dat hij in Duitsland werkte. Ik zat nog te denken aan de files, waar hij elke dag in moet staan, tot hij mij wakker schudde met zijn opmerkingen over het milieu. Pardon?

Hij vertelde dat in Duitsland er al veel langer en intenser wordt nagedacht over het milieu: afvalscheiding, energieopwekking, zonne energie, biologisch eten, you name it, they do it.

Hij was erg enthousiast over zijn warmtewisselaar/warmtepomp bij zijn huis. "Ideaal! "Rendementen van meer dan 300%" en nog meer positieve geluiden.

"Nog nooit van gehoord", was mijn antwoord. Gelukkig hadden we een burgemeester van Almere, die illegaal zo'n ding had laten installeren. Dat levert de volgende tutorial op (flashfilm).

Kort gezegd is dit de werking: buiten is het 30 graden, maar het grondwater is 10 graden. Als je het grondwater oppompt, kan je dit gebruiken om je huis te verkoelen. De warmte uit je huis kan je weer terugpompen in de aarde.

Andersom werkt het in de winter: het is -5 buiten, maar de zomerwarmte onder de grond is aangenaam 15 graden. Deze zomerwarmte pomp je je huis binnen en je laat de warmte afgeven in het huis. De koude kan je weer terug de aarde inpompen. Zodat je in de zomer daar weer gebruik van kan maken, etc, etc, etc.

Dus: waarom maken we hier niet meer gebruik van? Kijk, daar is sinds Vandaag een subsidieregeling voor ! Wel alleen voor bestaande huizen. Maar ik stop nu even met bloggen. Ik ga wat brochures opvragen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo?

GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California.

De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn.

Free video streaming by Ustream

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.