Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom zijn er niet meer warmtepompen?

Een collega bij een opdrachtgever vertelde tot mijn verbazing dat hij in Duitsland werkte. Ik zat nog te denken aan de files, waar hij elke dag in moet staan, tot hij mij wakker schudde met zijn opmerkingen over het milieu. Pardon?

Hij vertelde dat in Duitsland er al veel langer en intenser wordt nagedacht over het milieu: afvalscheiding, energieopwekking, zonne energie, biologisch eten, you name it, they do it.

Hij was erg enthousiast over zijn warmtewisselaar/warmtepomp bij zijn huis. "Ideaal! "Rendementen van meer dan 300%" en nog meer positieve geluiden.

"Nog nooit van gehoord", was mijn antwoord. Gelukkig hadden we een burgemeester van Almere, die illegaal zo'n ding had laten installeren. Dat levert de volgende tutorial op (flashfilm).

Kort gezegd is dit de werking: buiten is het 30 graden, maar het grondwater is 10 graden. Als je het grondwater oppompt, kan je dit gebruiken om je huis te verkoelen. De warmte uit je huis kan je weer terugpompen in de aarde.

Andersom werkt het in de winter: het is -5 buiten, maar de zomerwarmte onder de grond is aangenaam 15 graden. Deze zomerwarmte pomp je je huis binnen en je laat de warmte afgeven in het huis. De koude kan je weer terug de aarde inpompen. Zodat je in de zomer daar weer gebruik van kan maken, etc, etc, etc.

Dus: waarom maken we hier niet meer gebruik van? Kijk, daar is sinds Vandaag een subsidieregeling voor ! Wel alleen voor bestaande huizen. Maar ik stop nu even met bloggen. Ik ga wat brochures opvragen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.