Doorgaan naar hoofdcontent

Eindelijk ! Kosten van Electriciteitsopwekking vergeleken

Eindelijk, eindelijk: wat begon als een verbaasde zoektocht ("dit is toch de informatie die iedereen al lang heeft ?!?") heb ik het nu gevonden : een overzicht waarbij verschillende bronnen van electriciteit met elkaar vergeleken worden. Weliswaar niet alle mogelijke bronnen, maar ik ben al tevreden met weinig.

Het is, zoals zo vaak: een Nederlandsch rapport van niemand minder dan ECN, zetelend in Petten, wat binnenkort de Hoofdstad van Energieonderzoek van Europa zal zijn. Misschien moeten we hier maar eens een -live- bezoekje aan brengen: het lijkt (weer) een veel te bescheiden Nederlands diamantje te zijn. Dit onderzoek werd gedaan samen met het Planbureau voor de leefomgeving (wist niet dat we dit instituut hadden)

Hierbij zijn de schrijvers uitgegaan van kosten als voornaamste criterium om te vergelijken. Ze zeggen er nadrukkelijk bij dat zaken als lawaai en vele andere criteria er niet bij zijn genomen. Oftewel: als een investeerder op grote schaal energie wil produceren: wat zijn de kosten waar hij/zij tegenaan kijkt?

Maar om terug te keren naar het onderzoek : de aanleiding van het onderzoek, dat eind September 2008 is gepubliceerd, is de huidige discussie om toch maar weer kernenergie van stal te halen als alternatieve energiebron. Hun conclusie: ja, kernergie is het goedkoopst.

(N.B.: KV STEG is een Kolenvergasser)
Daarnaast is er een overzicht van de investeringskosten voor elke soort energie en de kosteneffectiviteit in euros per ton CO2 geproduceerd.


Hum.

Ik heb het rapport nu een aantal keren doorgelezen en er vallen mij een aantal dingen op:

1. Voor de bouw van de bovenstaande centrales wordt uitgegaan van ingebruikname in...2020.
2. Er staat niet een heel duidelijke conclusie in. Altijd jammer.
3. Er zijn veel voorbehouden gemaakt. Wat ik begrijp voor de bouw van centrales, maar wat ik graag zou willen hebben is gewoon de prijzen van nu, anno 2008, dank u.

Conclusie van mij dan
Dit rapport concludeert : voor zowel CO2 als voor de kosten per KwH is kernenergie het goedkoopst. Aardig.
Wat mij enorm is opgevallen: hoe dicht bij alternatieve energiebronnen al zitten in kosten bij de bestaande energiebronnen ! Dat betekent wat mij betreft maar 1 ding: hou die kerncentrales maar (duurt te lang om te bouwen) en doorontwikkelen, die alternatieve energie-centrales !

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.