Doorgaan naar hoofdcontent

Qurrent start pilot met de Q-box

Qurrent was vorig jaar de winnaar van de Green Challenge van het Picnic-festival, is vandaag gestart met een pilot met de Q-box.

Het Qurrent systeem is ontwikkel om locale hernieuwbare energie te optimaliseren en adminstreren in zogenaamde Local Energy Networks, of micro-grids. Je maakt hiermee dus een mini-energienetwerk samen met je buren.

Optimalisatie en adminstratie spelen een zeer belangrijke rol in deze omgevingen.De eerse pilots focussen op stabiele en betrouwbare monitoring van energie stromen. In een latere fase komt de optimalisatie aan bod.

Bijna een jaar geleden kondigde Qurrent 3 tot 5 pilots aan met haar systeem van lokale hernieuwbare energy netwerken. Qurrent wil graag dat iedereen zijn eigen schone energie gaat maken. Ze zijn nu al een aantal maanden met partners bezig de Qboxes te testen.

De eerste pilot is met Techneco, een van de belangrijkste producenten van warmtepomp systemen. In deze pilot wordt de digitale communicatie tussen de Qbox en externe energie systemen getest. Ongeveer 20 huishoudens doen hieraan mee.

Een andere belangrijke pilot is met Woonbron, een woningcorporatie met meer dan 50.000 huizen en appartementen in de omgeving van Rotterdam. In deze pilot wordt electriciteit opgewekt boven op een aantal appartementen. Door een Lokaal Energy Netwerken te maken met het Qurrent systeem, kan de opgewekte energie direct naar de bewoners geboden worden, zonder het normale energienetwerk te gebruiken. Dit verbetert de financiele performance van de energie generatoren, in dit geval zonnepanelen en een aantal kleine windturbines. Instalatie van de eerste windturbine is gepland in het vierde kwartaal van 2008.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo?

GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California.

De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn.

Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …