Doorgaan naar hoofdcontent

Qurrent start pilot met de Q-box

Qurrent was vorig jaar de winnaar van de Green Challenge van het Picnic-festival, is vandaag gestart met een pilot met de Q-box.

Het Qurrent systeem is ontwikkel om locale hernieuwbare energie te optimaliseren en adminstreren in zogenaamde Local Energy Networks, of micro-grids. Je maakt hiermee dus een mini-energienetwerk samen met je buren.

Optimalisatie en adminstratie spelen een zeer belangrijke rol in deze omgevingen.De eerse pilots focussen op stabiele en betrouwbare monitoring van energie stromen. In een latere fase komt de optimalisatie aan bod.

Bijna een jaar geleden kondigde Qurrent 3 tot 5 pilots aan met haar systeem van lokale hernieuwbare energy netwerken. Qurrent wil graag dat iedereen zijn eigen schone energie gaat maken. Ze zijn nu al een aantal maanden met partners bezig de Qboxes te testen.

De eerste pilot is met Techneco, een van de belangrijkste producenten van warmtepomp systemen. In deze pilot wordt de digitale communicatie tussen de Qbox en externe energie systemen getest. Ongeveer 20 huishoudens doen hieraan mee.

Een andere belangrijke pilot is met Woonbron, een woningcorporatie met meer dan 50.000 huizen en appartementen in de omgeving van Rotterdam. In deze pilot wordt electriciteit opgewekt boven op een aantal appartementen. Door een Lokaal Energy Netwerken te maken met het Qurrent systeem, kan de opgewekte energie direct naar de bewoners geboden worden, zonder het normale energienetwerk te gebruiken. Dit verbetert de financiele performance van de energie generatoren, in dit geval zonnepanelen en een aantal kleine windturbines. Instalatie van de eerste windturbine is gepland in het vierde kwartaal van 2008.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Honda uit jaren 70 zuiniger dan Honda nu

Gisteren zat ik met een collega in mijn Honda Civic Hybride op weg naar Rotterdam te mijmeren over het benzine gebruik van auto's. Het viel ons op hoe weinig vooruitgang er eigenlijk door de jaren is geboekt wat betreft brandstofverbruik. Grappig genoeg heeft sustainablog vandaag een stukje waarin een Honda Civic uit 1976 wordt vergeleken met auto's van nu. Wat blijkt? De Civic uit 1976 is zuiniger dan veel auto's nu. Auto's zijn door de jaren heen groter geworden en ook al die veiligheidsmaatregelen in moderne auto's wegen enorm veel. Daarnaast zijn er de nodige complot theorieen over de kongsi van automakers en de olieindustrie. Wat dan ook de redenen zijn voor dit weinig indrukwekkende resultaat op het gebied van brandstofbesparing, het is toch iets om even bij stil te staan.