Doorgaan naar hoofdcontent

Waels: Woningen Als Energie Leverend Systeem

ECN is de grote energieclub in Nederland. Ze doen bijna alles, van kernenergie tot onderzoek naar alternatieve energie

Een van die projecten is WAELS, waarbij gekeken wordt of en hoe woningen gebruikt kunnen worden als energieleverancier.

De WAELS-woning kan alleen maar energieleverend worden wanneer voldoende duurzame energie ter plekke wordt geoogst. De belangrijkste bron hiervoor is zonlicht. Dit moet op een zo goed mogelijke manier omgezet worden in bruikbare energiestromen: warmte en elektriciteit.

Daarom zijn er twee visies ontwikkeld op de zonnecollector van de toekomst.

Ontwerp A - 2015

In één visie ("2015") is de woning modulair en flexibel opgebouwd uit diverse basisbouwstenen. Opslag- en zonthermische componenten zijn onderdeel van de bouwstenen waaruit de woningschil kan worden opgebouwd.

Ontwerp B -2030

In de andere visie wordt de woning van energie voorzien door een combinatie van vacuümbuiscollectoren, PV- en PVT-modules, en wordt warmte opgeslagen in een compacte warmteopslag.

Wanneer kan ik er wat mee? Ik ben blij, erg blij dat iemand in Nederland experimenteert met zo'n systeem. Een niet onbelangrijk aspect is dat gewone mensen in gewone huizen in normale buurten dit systeem kunnen gebruiken. En daarvoor moet je nog heel wat uitzoeken: al was het maar omdat enthousiastelingen als ik iets teveel linkerhanden hebben om dit zelf in elkaar te zetten, respectievelijk het veilig te laten werken.

Het zou wel fijn zijn als dit soort systemen eerder op de markt komt dan 2015 of 2030 ;-D

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo?

GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California.

De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn.

Free video streaming by Ustream

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.