Doorgaan naar hoofdcontent

Waels: Woningen Als Energie Leverend Systeem

ECN is de grote energieclub in Nederland. Ze doen bijna alles, van kernenergie tot onderzoek naar alternatieve energie

Een van die projecten is WAELS, waarbij gekeken wordt of en hoe woningen gebruikt kunnen worden als energieleverancier.

De WAELS-woning kan alleen maar energieleverend worden wanneer voldoende duurzame energie ter plekke wordt geoogst. De belangrijkste bron hiervoor is zonlicht. Dit moet op een zo goed mogelijke manier omgezet worden in bruikbare energiestromen: warmte en elektriciteit.

Daarom zijn er twee visies ontwikkeld op de zonnecollector van de toekomst.

Ontwerp A - 2015

In één visie ("2015") is de woning modulair en flexibel opgebouwd uit diverse basisbouwstenen. Opslag- en zonthermische componenten zijn onderdeel van de bouwstenen waaruit de woningschil kan worden opgebouwd.

Ontwerp B -2030

In de andere visie wordt de woning van energie voorzien door een combinatie van vacuümbuiscollectoren, PV- en PVT-modules, en wordt warmte opgeslagen in een compacte warmteopslag.

Wanneer kan ik er wat mee? Ik ben blij, erg blij dat iemand in Nederland experimenteert met zo'n systeem. Een niet onbelangrijk aspect is dat gewone mensen in gewone huizen in normale buurten dit systeem kunnen gebruiken. En daarvoor moet je nog heel wat uitzoeken: al was het maar omdat enthousiastelingen als ik iets teveel linkerhanden hebben om dit zelf in elkaar te zetten, respectievelijk het veilig te laten werken.

Het zou wel fijn zijn als dit soort systemen eerder op de markt komt dan 2015 of 2030 ;-D

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.