Doorgaan naar hoofdcontent

Waels: Woningen Als Energie Leverend Systeem

ECN is de grote energieclub in Nederland. Ze doen bijna alles, van kernenergie tot onderzoek naar alternatieve energie

Een van die projecten is WAELS, waarbij gekeken wordt of en hoe woningen gebruikt kunnen worden als energieleverancier.

De WAELS-woning kan alleen maar energieleverend worden wanneer voldoende duurzame energie ter plekke wordt geoogst. De belangrijkste bron hiervoor is zonlicht. Dit moet op een zo goed mogelijke manier omgezet worden in bruikbare energiestromen: warmte en elektriciteit.

Daarom zijn er twee visies ontwikkeld op de zonnecollector van de toekomst.

Ontwerp A - 2015

In één visie ("2015") is de woning modulair en flexibel opgebouwd uit diverse basisbouwstenen. Opslag- en zonthermische componenten zijn onderdeel van de bouwstenen waaruit de woningschil kan worden opgebouwd.

Ontwerp B -2030

In de andere visie wordt de woning van energie voorzien door een combinatie van vacuümbuiscollectoren, PV- en PVT-modules, en wordt warmte opgeslagen in een compacte warmteopslag.

Wanneer kan ik er wat mee? Ik ben blij, erg blij dat iemand in Nederland experimenteert met zo'n systeem. Een niet onbelangrijk aspect is dat gewone mensen in gewone huizen in normale buurten dit systeem kunnen gebruiken. En daarvoor moet je nog heel wat uitzoeken: al was het maar omdat enthousiastelingen als ik iets teveel linkerhanden hebben om dit zelf in elkaar te zetten, respectievelijk het veilig te laten werken.

Het zou wel fijn zijn als dit soort systemen eerder op de markt komt dan 2015 of 2030 ;-D

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.