Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlandse uitvinder laat bomen groeien in woestijn

Het Nederlandse bedrijf Aqua Pro Holland heeft de Waterboxx ontwikkeld waarmee bomen of planten in de woestijn kunnen worden gekweekt.

Afgelopen maand is een proef in de Sahara afgerond in de Marokkaanse Sahara. Van de bomen die met een WaterBoxx werden geplant, was 90 procent na een paar maanden groen en levend. Dat terwijl ze midden in de zomer, met een dagtemperatuur van 50 graden, op een rotsachtige bodem werden geplant.

Het bedrijf heeft van SenterNovem een subsidie ontvangen om het product te ontwikkelen. De werkwijze wordt als volgt omschreven:

"Met de 'Waterboxx' wordt een boom boven op de grond geplant zodat het capillair intact blijft en niet vernietigd wordt door het graven van een plantgat. In het midden van de 'Waterboxx' is een koker met een open onderkant waar een zaadje, een plant of boom kan worden geplant. Deze plant kan zijn wortels onder de 'Waterboxx' ontwikkelen. De 'Waterboxx' produceert kunstmatig condenswater. Hij verzamelt regenwater. Hij geeft dit verzamelde water dagelijks in kleine doses af aan de plant. Hij stimuleert de stijging van capillair water naar de bovenkant van de grond onder de 'Waterboxx'. Hij voorkomt verdamping van capillair water. Hij voorkomt de ontwikkeling van onkruid bij de nieuwe plant. Hij voorkomt het grazen van een aantal kleinere knaagdieren zoals hazen of konijnen. Hij voorkomt erosie van de grond om de plant. Hij voorkomt het te heet worden van de oppervlakte van de grond om de plant waardoor verbranding tegengegaan wordt. Hij stimuleert een gelijkmatige temperatuur om de wortels. Door het op de grond planten kan men ook bomen planten op rotsen. De traditionele irrigatie kan niet toegepast worden op schuine hellingen, de 'Waterboxx' wel."

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Zoet/ Zout /Zoet /Zout - Energie!

Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.

Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procédé worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water …