Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlandse uitvinder laat bomen groeien in woestijn

Het Nederlandse bedrijf Aqua Pro Holland heeft de Waterboxx ontwikkeld waarmee bomen of planten in de woestijn kunnen worden gekweekt.

Afgelopen maand is een proef in de Sahara afgerond in de Marokkaanse Sahara. Van de bomen die met een WaterBoxx werden geplant, was 90 procent na een paar maanden groen en levend. Dat terwijl ze midden in de zomer, met een dagtemperatuur van 50 graden, op een rotsachtige bodem werden geplant.

Het bedrijf heeft van SenterNovem een subsidie ontvangen om het product te ontwikkelen. De werkwijze wordt als volgt omschreven:

"Met de 'Waterboxx' wordt een boom boven op de grond geplant zodat het capillair intact blijft en niet vernietigd wordt door het graven van een plantgat. In het midden van de 'Waterboxx' is een koker met een open onderkant waar een zaadje, een plant of boom kan worden geplant. Deze plant kan zijn wortels onder de 'Waterboxx' ontwikkelen. De 'Waterboxx' produceert kunstmatig condenswater. Hij verzamelt regenwater. Hij geeft dit verzamelde water dagelijks in kleine doses af aan de plant. Hij stimuleert de stijging van capillair water naar de bovenkant van de grond onder de 'Waterboxx'. Hij voorkomt verdamping van capillair water. Hij voorkomt de ontwikkeling van onkruid bij de nieuwe plant. Hij voorkomt het grazen van een aantal kleinere knaagdieren zoals hazen of konijnen. Hij voorkomt erosie van de grond om de plant. Hij voorkomt het te heet worden van de oppervlakte van de grond om de plant waardoor verbranding tegengegaan wordt. Hij stimuleert een gelijkmatige temperatuur om de wortels. Door het op de grond planten kan men ook bomen planten op rotsen. De traditionele irrigatie kan niet toegepast worden op schuine hellingen, de 'Waterboxx' wel."

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Honda uit jaren 70 zuiniger dan Honda nu

Gisteren zat ik met een collega in mijn Honda Civic Hybride op weg naar Rotterdam te mijmeren over het benzine gebruik van auto's. Het viel ons op hoe weinig vooruitgang er eigenlijk door de jaren is geboekt wat betreft brandstofverbruik. Grappig genoeg heeft sustainablog vandaag een stukje waarin een Honda Civic uit 1976 wordt vergeleken met auto's van nu. Wat blijkt? De Civic uit 1976 is zuiniger dan veel auto's nu. Auto's zijn door de jaren heen groter geworden en ook al die veiligheidsmaatregelen in moderne auto's wegen enorm veel. Daarnaast zijn er de nodige complot theorieen over de kongsi van automakers en de olieindustrie. Wat dan ook de redenen zijn voor dit weinig indrukwekkende resultaat op het gebied van brandstofbesparing, het is toch iets om even bij stil te staan.