Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlandse uitvinder laat bomen groeien in woestijn

Het Nederlandse bedrijf Aqua Pro Holland heeft de Waterboxx ontwikkeld waarmee bomen of planten in de woestijn kunnen worden gekweekt.

Afgelopen maand is een proef in de Sahara afgerond in de Marokkaanse Sahara. Van de bomen die met een WaterBoxx werden geplant, was 90 procent na een paar maanden groen en levend. Dat terwijl ze midden in de zomer, met een dagtemperatuur van 50 graden, op een rotsachtige bodem werden geplant.

Het bedrijf heeft van SenterNovem een subsidie ontvangen om het product te ontwikkelen. De werkwijze wordt als volgt omschreven:

"Met de 'Waterboxx' wordt een boom boven op de grond geplant zodat het capillair intact blijft en niet vernietigd wordt door het graven van een plantgat. In het midden van de 'Waterboxx' is een koker met een open onderkant waar een zaadje, een plant of boom kan worden geplant. Deze plant kan zijn wortels onder de 'Waterboxx' ontwikkelen. De 'Waterboxx' produceert kunstmatig condenswater. Hij verzamelt regenwater. Hij geeft dit verzamelde water dagelijks in kleine doses af aan de plant. Hij stimuleert de stijging van capillair water naar de bovenkant van de grond onder de 'Waterboxx'. Hij voorkomt verdamping van capillair water. Hij voorkomt de ontwikkeling van onkruid bij de nieuwe plant. Hij voorkomt het grazen van een aantal kleinere knaagdieren zoals hazen of konijnen. Hij voorkomt erosie van de grond om de plant. Hij voorkomt het te heet worden van de oppervlakte van de grond om de plant waardoor verbranding tegengegaan wordt. Hij stimuleert een gelijkmatige temperatuur om de wortels. Door het op de grond planten kan men ook bomen planten op rotsen. De traditionele irrigatie kan niet toegepast worden op schuine hellingen, de 'Waterboxx' wel."

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.