Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlandse Venture Capital voor Green Tech: Lotsov

Een groep ondernemers waaronder Edgar Neo, serial entrepreneur en bedenker van Funda, zijn een coöperatie begonnen om bedrijven met duurzame technologie te ondersteunen in hun groei. ‘Juist in deze moeilijke tijden kunnen beginnende ondernemers zich geen fouten permitteren en moeten ze zo snel mogelijk doorbreken, lotsov* helpt ze hierbij.’ aldus Neo.

Dankzij de lotsov* Coöperatie zullen CleanTech start-ups toegang krijgen tot professionele ondersteuning waar ze normaliter geen toegang tot hebben, omdat dit gepaard gaat met hoge consultancy fees die start-ups maar zelden kunnen betalen. Volgens Hugo van den Broek, ondernemer en oud KPMG accountant, laten zij hierdoor enorme kansen liggen. “Zaken als cashflow beheersing, een goede financiële huishouding en toegang tot groei kapitaal is essentieel in deze tijden.”

“Naast de financiële en juridische basis is het van belang dat de marketing en sales zo is ingericht dat het de marktdoorbraak van deze duurzame technologieën kan forceren.” Aldus de ingenieur Job ten Bosch, bekend van het snelgroeiende Debatrix. Volgens hem ligt de focus vooral op Green IT, Smart Energy en Sustainable Mobility. “We ontwikkelen partnerships met belangrijke spelers op dit veld om zo start-ups een launching-platform aan te bieden.”

Maar volgens Edgar Neo is klant worden van lotsov* lastiger dan men denkt. “We selecteren net als angel investors en kijken bijvoorbeeld eerst naar de vent en dan pas naar de tent. Daarna kijken of de organisatie groeipotentie heeft en hoe we deze groei gaan realiseren.”

In tegenstelling tot consultancybureaus participeert lotsov* graag in de ondernemingen die zij helpen, bijvoorbeeld in ruil voor een lager adviestarief of via een investeringsfonds. “Wij zijn zelf ook ondernemers en beseffen ons goed dat groei geld kost.” aldus Peyman Mostowfi. “Daarom delen we mee in de risico’s, maar ook in het resultaat. Zo hebben ze aan ons een betrokken partner. Als echte RESULTants

Bron: http://www.goodblog.nl/2008/11/coperatie-voor.html


Edgar is in Rotterdam dus begonnen. Een van zijn interesses is alternatieve energie en hij heeft er veel zin in om de verschillende activiteiten in Nederland op dit gebied te ondersteunen. De schrijvers van dit blog gaan binnenkort bij hem/hen langs om meer van zijn/hun plannen te horen.

Reacties

  1. dank voor de post, ewout!

    groet,

    @gar

    ps lotsov * is met kleine letters ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Zoet/ Zout /Zoet /Zout - Energie!

Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.

Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procédé worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water …