Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlandse Venture Capital voor Green Tech: Lotsov

Een groep ondernemers waaronder Edgar Neo, serial entrepreneur en bedenker van Funda, zijn een coöperatie begonnen om bedrijven met duurzame technologie te ondersteunen in hun groei. ‘Juist in deze moeilijke tijden kunnen beginnende ondernemers zich geen fouten permitteren en moeten ze zo snel mogelijk doorbreken, lotsov* helpt ze hierbij.’ aldus Neo.

Dankzij de lotsov* Coöperatie zullen CleanTech start-ups toegang krijgen tot professionele ondersteuning waar ze normaliter geen toegang tot hebben, omdat dit gepaard gaat met hoge consultancy fees die start-ups maar zelden kunnen betalen. Volgens Hugo van den Broek, ondernemer en oud KPMG accountant, laten zij hierdoor enorme kansen liggen. “Zaken als cashflow beheersing, een goede financiële huishouding en toegang tot groei kapitaal is essentieel in deze tijden.”

“Naast de financiële en juridische basis is het van belang dat de marketing en sales zo is ingericht dat het de marktdoorbraak van deze duurzame technologieën kan forceren.” Aldus de ingenieur Job ten Bosch, bekend van het snelgroeiende Debatrix. Volgens hem ligt de focus vooral op Green IT, Smart Energy en Sustainable Mobility. “We ontwikkelen partnerships met belangrijke spelers op dit veld om zo start-ups een launching-platform aan te bieden.”

Maar volgens Edgar Neo is klant worden van lotsov* lastiger dan men denkt. “We selecteren net als angel investors en kijken bijvoorbeeld eerst naar de vent en dan pas naar de tent. Daarna kijken of de organisatie groeipotentie heeft en hoe we deze groei gaan realiseren.”

In tegenstelling tot consultancybureaus participeert lotsov* graag in de ondernemingen die zij helpen, bijvoorbeeld in ruil voor een lager adviestarief of via een investeringsfonds. “Wij zijn zelf ook ondernemers en beseffen ons goed dat groei geld kost.” aldus Peyman Mostowfi. “Daarom delen we mee in de risico’s, maar ook in het resultaat. Zo hebben ze aan ons een betrokken partner. Als echte RESULTants

Bron: http://www.goodblog.nl/2008/11/coperatie-voor.html


Edgar is in Rotterdam dus begonnen. Een van zijn interesses is alternatieve energie en hij heeft er veel zin in om de verschillende activiteiten in Nederland op dit gebied te ondersteunen. De schrijvers van dit blog gaan binnenkort bij hem/hen langs om meer van zijn/hun plannen te horen.

Reacties

  1. dank voor de post, ewout!

    groet,

    @gar

    ps lotsov * is met kleine letters ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Honda uit jaren 70 zuiniger dan Honda nu

Gisteren zat ik met een collega in mijn Honda Civic Hybride op weg naar Rotterdam te mijmeren over het benzine gebruik van auto's. Het viel ons op hoe weinig vooruitgang er eigenlijk door de jaren is geboekt wat betreft brandstofverbruik. Grappig genoeg heeft sustainablog vandaag een stukje waarin een Honda Civic uit 1976 wordt vergeleken met auto's van nu. Wat blijkt? De Civic uit 1976 is zuiniger dan veel auto's nu. Auto's zijn door de jaren heen groter geworden en ook al die veiligheidsmaatregelen in moderne auto's wegen enorm veel. Daarnaast zijn er de nodige complot theorieen over de kongsi van automakers en de olieindustrie. Wat dan ook de redenen zijn voor dit weinig indrukwekkende resultaat op het gebied van brandstofbesparing, het is toch iets om even bij stil te staan.