Doorgaan naar hoofdcontent

Zeewater verwarmt Scheveningse wijk

De Scheveningse wijk Duindorp heeft de primeur: woningen die verwarmd worden door zeewater.

Zeewater wordt uit de haven gepompt en daar wordt warmte aan onttrokken. Een ander buizenstelsel neemt die warmte over en pompt het water de wijk rond. De 800 nieuwbouwwoningen in Duindorp hebben geen aardgas en cv-ketel, maar een warmtepomp. Deze manier van energiewinning scheelt 50% aan uitstoot van broeikasgassen.

Via een slimme inzet van onder meer warmtewisselaars en warmtepompen wordt een energetisch rendement behaald van 1.500 procent bij de opwekking van bronwarmte voor individuele warmtepompen in de woningen. Terwijl er tegelijkertijd sprake is van vijftig procent reductie van de uitstoot van kooldioxidegas ten opzichte van conventionele verwarming met aardgas.

In combinatie met een tweetal windturbines verwacht men dat de hele wijk 100% CO2-vrij te maken zal zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo? GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California. De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn . Free video streaming by Ustream

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Honda uit jaren 70 zuiniger dan Honda nu

Gisteren zat ik met een collega in mijn Honda Civic Hybride op weg naar Rotterdam te mijmeren over het benzine gebruik van auto's. Het viel ons op hoe weinig vooruitgang er eigenlijk door de jaren is geboekt wat betreft brandstofverbruik. Grappig genoeg heeft sustainablog vandaag een stukje waarin een Honda Civic uit 1976 wordt vergeleken met auto's van nu. Wat blijkt? De Civic uit 1976 is zuiniger dan veel auto's nu. Auto's zijn door de jaren heen groter geworden en ook al die veiligheidsmaatregelen in moderne auto's wegen enorm veel. Daarnaast zijn er de nodige complot theorieen over de kongsi van automakers en de olieindustrie. Wat dan ook de redenen zijn voor dit weinig indrukwekkende resultaat op het gebied van brandstofbesparing, het is toch iets om even bij stil te staan.