Doorgaan naar hoofdcontent

De deur van Natuurcafe La Porte

Soms verbaas ik mij wel over mijn bloggende vrienden uit de US.

Want ook dit soort berichten pikken ze op : Natuurcafe La Porte uit Driebergen, in de oude stationsrestauratie van Driebergen-Zeist heeft met de hulp van veel sponsors zichzelf klimaatneutraal gemaakt.

Dat is zowiezo een mooi verhaal. Nog leuker wordt het, als je weet dat deze stationsrestauratie jarenlang leegstond. Helene van der Vloed, directeur van Landgoed De Reehorst in Driebergen en Antropia, Cultuur-en Congrescentrum vond dit een gemis.

Zo kwam zij op het idee de NS en gemeente te benaderen voor een ambiteus plan. Een energiezuinig bouwconcept, een restaurant dat mede geëxploiteerd zou worden door restaurant Groenland zouden in co-creatie met een infocentrum van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de VVV samen Natuurcafé La Porte.

Nou, dat klinkt gaaf. Maar wat pikken de media in de US op ? "Netherlands Train Station Features Worlds First Energy Generating Revolving Door".

Ja, hallo, zo wordt een aardigheidje opgeblazen tot een Groot Ding. Nog even en Amerikaanse toeristen denken dat we in Nederland allemaal draaideuren hebben, die energie moeten opwekken. Nee, dat doen we alleen maar met onze molens, fietsen natuurlijk.

Gadgets zijn aardig, maar we moeten niet te gek worden met het groene nieuws. Dan zou het alleen maar lijken dat we ons in vreemde bochten moeten wringen om goed nieuws te bedenken over Green Tech.

Veel boeiender wordt het cafe, als je kijkt naar de manier waarop ze de hele energiehuishouding bijna hebben teruggebracht tot klimaatneutraal. Dat is zeker een vermelding waard - al was het maar door de varieteit van maatregelen die ze hiervoor hebben genomen.

Reacties

  1. Inderdaad, men ziet in Amerika al gauw in iets de oplossing en dat is het natuurlijk niet. Wel leuk en waar mogelijk toepassen, zou ik zo zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.