Doorgaan naar hoofdcontent

De deur van Natuurcafe La Porte

Soms verbaas ik mij wel over mijn bloggende vrienden uit de US.

Want ook dit soort berichten pikken ze op : Natuurcafe La Porte uit Driebergen, in de oude stationsrestauratie van Driebergen-Zeist heeft met de hulp van veel sponsors zichzelf klimaatneutraal gemaakt.

Dat is zowiezo een mooi verhaal. Nog leuker wordt het, als je weet dat deze stationsrestauratie jarenlang leegstond. Helene van der Vloed, directeur van Landgoed De Reehorst in Driebergen en Antropia, Cultuur-en Congrescentrum vond dit een gemis.

Zo kwam zij op het idee de NS en gemeente te benaderen voor een ambiteus plan. Een energiezuinig bouwconcept, een restaurant dat mede geëxploiteerd zou worden door restaurant Groenland zouden in co-creatie met een infocentrum van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de VVV samen Natuurcafé La Porte.

Nou, dat klinkt gaaf. Maar wat pikken de media in de US op ? "Netherlands Train Station Features Worlds First Energy Generating Revolving Door".

Ja, hallo, zo wordt een aardigheidje opgeblazen tot een Groot Ding. Nog even en Amerikaanse toeristen denken dat we in Nederland allemaal draaideuren hebben, die energie moeten opwekken. Nee, dat doen we alleen maar met onze molens, fietsen natuurlijk.

Gadgets zijn aardig, maar we moeten niet te gek worden met het groene nieuws. Dan zou het alleen maar lijken dat we ons in vreemde bochten moeten wringen om goed nieuws te bedenken over Green Tech.

Veel boeiender wordt het cafe, als je kijkt naar de manier waarop ze de hele energiehuishouding bijna hebben teruggebracht tot klimaatneutraal. Dat is zeker een vermelding waard - al was het maar door de varieteit van maatregelen die ze hiervoor hebben genomen.

Reacties

  1. Inderdaad, men ziet in Amerika al gauw in iets de oplossing en dat is het natuurlijk niet. Wel leuk en waar mogelijk toepassen, zou ik zo zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.