Doorgaan naar hoofdcontent

Grid parity voor zon in 2020


Grid parity is het moment waarop zonne-energie zonder subsidies net zo duur is als grid power. voor veel zonnige oorden als Californie en dergelijke wordt vaak het jaar 2015 genoemd. Op de conferentie van de Canadian Solar Industries Association in Toronto heeft consultant Andrew Kinross uitgerekend, dat hij voor de Canadese provincie Ontario verwacht dat grid parity wordt bereikt in 2020. 2020 klinkt ver weg, maar het interessante aan Ontario is dat de provincie relatief goedkope stroom heeft en weinig zonuren. Twaalf jaar dus. Ben benieuwd of ik wat berekeningen voor Nederland kan vinden.

Reacties

 1. Graag wil ik weten hoe grid-parity precies berekend wordt. Volgens onze denkwijze is GP namelijk al bereikt....;-))

  Douwe Beerda leverde ons een berekening waarin hij laat zien dat zonnestroom in de loop van dit jaar goedkoper is geworden dan grijze stroom.
  De feiten
  Om te beginnen de feiten : Kwalitatief goede zonnepanelen kunnen wij vandaag de dag bij de goedkopere Internet-leverancier of via inkoopcollectieven als Zonnehoven al bemachtigen voor rond de € 3,50 per WP, All-in en incl. BTW. De kostprijs van een kilowattuur (kWh) zonnestroom is gelijk aan de aanschaf- en onderhoudskosten gedeeld door de totale opbrengsten.
  Deze panelen produceren in Nederland gemiddeld 0,88 kWh per Wp (Zie hier). We gaan uit van de optimale ligging van panelen op het Zuiden en in de ideale hoek van 36 graden. Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom die op het elektriciteitsnet past. Dit kost wat stroom waardoor gemiddeld 0,95 over blijft. Zonnepanelen produceren na 25 jaar nog minimaal 80% van hun begin-vermogen.
  De rekensom : 2,8 cent per kWh goedkoper...!
  Dus over 25 jaar levert 1 Wp zonnepaneel maximaal 25 x 0,88 x 0, 95 = 20,9 kWh. Inclusief de prestatiedaling van 20% / 25 = 0,8% per jaar is de productie 19 kWh in 25 jaar. Hiervoor heb je dus € 3,50 betaald. Oftewel 18,4 cent / kWh. In juli 2010 staat de gemiddelde energieprijs op 21,2 cent per kWh (Zie hier). Dus zonnestroom is al 2,8 cent per kWh goedkoper dan grijze stroom !

  Of andersom gerekend : Stel dat je deze 19 kWh met fossiele (grijze) stroom had ingekocht, dan kostte je dat 19 x 21,2 cent per kWh = € 4,03 en met deze zonnepanelen dus € 3,50. Dus ook al zou je een duurdere koop hebben of de onderhoudkosten duurder uitvallen, dan nog is zonnestroom, sinds ongeveer dit voorjaar, goedkoper dan gewone stroom. En dat verschil wordt in de loop der jaren alleen maar groter in die mate dat de energieprijzen stijgen.

  Zie website http://www.zonnehoven.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Zoet/ Zout /Zoet /Zout - Energie!

Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.

Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procédé worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water …