Doorgaan naar hoofdcontent

Grid parity voor zon in 2020


Grid parity is het moment waarop zonne-energie zonder subsidies net zo duur is als grid power. voor veel zonnige oorden als Californie en dergelijke wordt vaak het jaar 2015 genoemd. Op de conferentie van de Canadian Solar Industries Association in Toronto heeft consultant Andrew Kinross uitgerekend, dat hij voor de Canadese provincie Ontario verwacht dat grid parity wordt bereikt in 2020. 2020 klinkt ver weg, maar het interessante aan Ontario is dat de provincie relatief goedkope stroom heeft en weinig zonuren. Twaalf jaar dus. Ben benieuwd of ik wat berekeningen voor Nederland kan vinden.

Reacties

 1. Graag wil ik weten hoe grid-parity precies berekend wordt. Volgens onze denkwijze is GP namelijk al bereikt....;-))

  Douwe Beerda leverde ons een berekening waarin hij laat zien dat zonnestroom in de loop van dit jaar goedkoper is geworden dan grijze stroom.
  De feiten
  Om te beginnen de feiten : Kwalitatief goede zonnepanelen kunnen wij vandaag de dag bij de goedkopere Internet-leverancier of via inkoopcollectieven als Zonnehoven al bemachtigen voor rond de € 3,50 per WP, All-in en incl. BTW. De kostprijs van een kilowattuur (kWh) zonnestroom is gelijk aan de aanschaf- en onderhoudskosten gedeeld door de totale opbrengsten.
  Deze panelen produceren in Nederland gemiddeld 0,88 kWh per Wp (Zie hier). We gaan uit van de optimale ligging van panelen op het Zuiden en in de ideale hoek van 36 graden. Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom die op het elektriciteitsnet past. Dit kost wat stroom waardoor gemiddeld 0,95 over blijft. Zonnepanelen produceren na 25 jaar nog minimaal 80% van hun begin-vermogen.
  De rekensom : 2,8 cent per kWh goedkoper...!
  Dus over 25 jaar levert 1 Wp zonnepaneel maximaal 25 x 0,88 x 0, 95 = 20,9 kWh. Inclusief de prestatiedaling van 20% / 25 = 0,8% per jaar is de productie 19 kWh in 25 jaar. Hiervoor heb je dus € 3,50 betaald. Oftewel 18,4 cent / kWh. In juli 2010 staat de gemiddelde energieprijs op 21,2 cent per kWh (Zie hier). Dus zonnestroom is al 2,8 cent per kWh goedkoper dan grijze stroom !

  Of andersom gerekend : Stel dat je deze 19 kWh met fossiele (grijze) stroom had ingekocht, dan kostte je dat 19 x 21,2 cent per kWh = € 4,03 en met deze zonnepanelen dus € 3,50. Dus ook al zou je een duurdere koop hebben of de onderhoudkosten duurder uitvallen, dan nog is zonnestroom, sinds ongeveer dit voorjaar, goedkoper dan gewone stroom. En dat verschil wordt in de loop der jaren alleen maar groter in die mate dat de energieprijzen stijgen.

  Zie website http://www.zonnehoven.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.