Doorgaan naar hoofdcontent

Hybride pont naar Alcatraz


Op dit moment ligt er een wetsvoorstel in de tweede kamer dat alcohol gebruik op boten gelijk moet trekken aan dat in auto's. Daarnaast heeft men in Nederland ook geconstateerd dat scheepsverkeer een grote vervuiler is. Er is mij verteld dat wonen aan het IJ hetzelfde is als wonnen aan een snelweg (maar wel leuker ;-). Steeds meer gaan de ontwikkelingen op ht water lijken op die op de weg. In de VS heeft men wat dit betreft een nieuwe stap gezet. De nieuwe pont naar Alcatraz Island zal deels worden aangedreven door windturbines en zonnecellen. Verder zal het schip, dat Hornblower Hybrid gaat heten, een zeer zuinige dieselmotor krijgen. Terecht zeggen de mensen van Cleantechnica, die dit nieuws brengen, dat het hier misschien meer gaat om een publiciteitsstunt omdat er vooralsnog geen gegevens beschikbaar worden gemaakt over het energiegebruik van de pont. Het lijkt me aardig om eens na te gaan of er al plannen zijn voor hybride pontjes over het IJ. Of hebben we toch liever een brug naar Amsterdam-Noord?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Met GoodGuide weet je wat er in je producten zit

Altijd je afgevraagd wat voor stoffen er in de producten zitten, die je dagelijks gebruikt? De zonnecreme voor je kinderen? Die frisruikende deo?

GoodGuide bestaat uit de beste informatie over producten en bedrijven die te vinden is. Gevonden en opgeschreven door een team van wetenschappers, consumenten onderzoekers, techneuten die gewerkt hebben bij Google, Amazon, eBay, PayPal en Intuit, van MIT en de University of California.

De gids informeert hoe een product presteert op gebied van gezondheid, milieu en sociaal gebied. En het is behoorlijk indrukwekkend als je een lotion voor baby's ziet en dan leest dat het erg ongezond kan zijn.

Free video streaming by Ustream

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.