Doorgaan naar hoofdcontent

Trends voor 2009 volgens Fast Company


Het is weer het einde van het jaar en dus de tijd om terug en vooruit te kijken. Fast Company, het blad dat nog uit de goede oude Internettijd stamt, komt met een lijstje van drie duurzame trends voor 2009. Zij hebben Terry Tamminen, een oud adviseur van Arnold Schwarzenegger, gevraagd de belangrijkste trends op te sommen. Hier komen ze: sustainability labels, virtual meetings, en zero waste. 
Sustainability labels geven consumenten informatie over de duurzaamheid van het product om ze daarmee in staat te stellen geinformeerde keuzes te maken. Tamminen geeft aan dat in de beginfase er een groot aantal verschillende soorten labels zullen verschijnen, maar dat na verloop van tijd regelgeving gaat zorgen voor standaardisatie. 
Virtual meetings zijn al heel lang een doel. Men zoekt al tijden naar een methode om afspraken op afstand net zo doelmatig te maken als een ontmoeting in persoon. Volgens Tamminen is de technologie nu eindelijk voldoende ontwikkeld om deze droom te verwezenlijken. 
De derde trend, zero waste, spreekt ook voor zich. Tamminen gaat ervan uit dat bedrijven zich willen onderscheiden op hun duurzame gedrag. Als daar bij komt dat meer duurzaam produceren ook kostenbesparingen oplevert kan het hard gaan. Onnodige verpakking en dat soort zaken zal steeds meer worden voorkomen. 
Al met al een voor de hand liggend lijstje, maar het zou mooi zijn als 2009 inderdaad het jaar wordt waarin een aantal van deze zaken eindelijk goed wordt neergezet. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.