Doorgaan naar hoofdcontent

Voor al uw Europese Clean Tech: Erec.org


Erec.org staat voor "European Renewable Energy Council".

Opgericht op 13 april 2000, vormt dit een overkoepelend orgaan van de volgende samenwerkende Europese clubs op het vlak van bioenergy, geothermal, oceaan, kleine waterenergie, zonne energie en wind energie. EREC vertegenwoordigt naar eigen zeggen 30 miljard € in om zet en verschaft werk aan ongeveer 350.000 mensen.

De volgende clubs doen mee :

* AEBIOM (European Biomass Association)
* eBIO (European Bioethanol Fuel Association)
* EGEC (European Geothermal Energy Council)
* EPIA (European Photovoltaic Industry Association)
* ESHA (European Small Hydropower Association)
* ESTIF (European Solar Thermal Industry Federation)
* EUBIA (European Biomass Industry Association)
* EWEA (European Wind Energy Association)
* EUREC Agency (European Association of Renewable Energy Research Centers)
* EREF (European Renewable Energies Federation)
* EU-OEA (European Ocean Energy Association)
* ESTELA (European Solar Thermal Electricity Association)

en Associate Leden:

* EBB (European Biodiesel Board)

Is er geen Europese Clean Tech - PR?
Hoe bizar het ook klinkt: tot voor kort had ik nog nooit gehoord van deze clubs, laat staan hun paraplu-organisatie. Misschien onaardig om zo in de eigen Europese tent te pissen, maar: kan iemand daar de PR-afdelingen wakker maken? De amerikanen zijn al 8 jaar bezig om miljarden aan venture capital in nieuwe technieken te stoppen en bloggen zich kapot. Waar blijven de Europeanen?

Het zal toch niet zo zijn dat we net als EU besloten hebben om 20% te zakken in energieverbruik, zonder dat we wat nieuwe technieken achter de hand hebben? Waarom lezen we dit dan niet dagelijks in de krant, op YouTube, op blogs (zoals deze) en op het net?

Misschien valt dit berichtje niet onder je typische Clean Tech-nieuws, maar ik hou mijn hart vast dat we dadelijk een geheel nieuwe industrie rustig weer overschuiven naar de slimme jongens en meisjes in de US. Dat zou toch te bizar zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Zoet/ Zout /Zoet /Zout - Energie!

Osmose-centrale in Nederland
Eneco, Redstack en Rijkswaterstaat gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de eerste osmosecentrale in Nederland.
Osmose, , is het proces waarbij elektriciteit wordt opgewekt door gebruik te maken van het drukverschil tussen zoet en zout water. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Als je zoet en zout water vlak langs elkaar heen laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang. Dit proces wordt ook wel blue energy genoemd.

Bij de Afsluitdijk zijn beide soorten water in ruime mate voorhanden. In de beoogde centrale zal een procédé worden toegepast dat bekend staat als ‘omgekeerde elektrodialyse’. (Reversed Electro Dialysis, vandaar RED-Stack) Door minuscule gaatjes in twee typen membranen migreren de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoete water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water …