Doorgaan naar hoofdcontent

Voor de (na) feestdagen : 10 Documentaires die je niet wilt missen !

Lezen is lastig en soms vermoeiend.

In plaats van 10 videos stuk voor stuk voor jullie voor te schotelen, geven we 1 (een) link, waar 10 erg goede documentaires over alternatieve energie en greentech te zien zijn. De link is van Noorderlicht, al lange tijd een leverancier van begrijpelijke en intrigerende documentaires. Er zit vaak zoveel research in deze videos, dat we waarschijnlijk een jaar bloggen ervoor nodig zouden hebben om een intro te kunnen maken. ;-D

Ideaal om van de feestdagen te bekomen, goede energie-voornemens te bedenken voor het nieuwe jaar en om enthousiast de toekomst in te gaan.

Want laten we wel wezen: die is gewoon erg mooi.

Dit is de link. En je kan hier de volgende documentaires zien (echt doen) :

1.Tegenlicht - De race om de auto van de toekomst
Martijn Kieft, VPRO, 2008 (50 min.)
De hoge kosten voor ons persoonlijk vervoer komen niet zozeer door de hoge brandstofprijzen, als wel door het enorme verbruikt van onze auto's. Terwijl de wagen die we rijden al lang met veel minder kan. Zo ondervond bijvoorbeeld Evan McMullen, een autodealer uit Seattle die bij toeval op een Opel uit 1970 stuitte. Wat bleek? Het oudje reed ruim tien keer zuiniger dan de gemiddelde auto die wij nu kunnen kopen.

2.Tegenlicht - Energy War 2008

Ijsbrand van Veelen, VPRO, 2008 (50 min.)
Hoe liggen de verhoudingen en verantwoordelijkheden tussen burgers en consumenten, leveranciers en afnemers, markt en overheid? Tegenlicht over peakoil en gasrotondes, over strategieën en scenario's. Met Marcel Kramer, directeur van de Nederlandse Gasunie, Wim Thomas, scenariospecialist bij Shell, en Willem Middelkoop, schrijver van het boek De permanente oliecrisis.

3. Energy War (deel 1)
VPRO, 2006 (45 min.)
Deel 1 van Energy War gaat over het op korte termijn geschetste scenario aan de hand van Friedman's First Law of Petro-politics: welk nieuw machtsevenwicht gaat er ontstaan in de wereld van $ 50-70 per vat? Met reportages uit Moskou en Georgië, waar Tegenlicht op zoek gaat naar het ware verhaal achter het gasconflict tussen Georgië en Rusland.

4. Energy War (deel 2)
VPRO, 2006 (45 min.)
Deel 2 gaat over de toekomst. Wie zullen de winnaars zijn in de race om de nieuwe energiebronnen: zon, wind, biobrandstof? Wie worden de nieuwe machthebbers in de 'Age of Renewables'? China, Afrika, de VS, Europa? Rusland lijkt die race bij voorbaat te verliezen zolang de olieroebels niet in innovatie worden gestoken.

5. De groene Opec
Jos Wassink, VPRO, 2000 (25 min.)
Noorderlicht laat zien hoe biomassa - het ondergeschoven kindje van de alternatieve energievormen - een interessante optie is om te komen tot een CO2-neutrale energieproductie, zowel bij de elektriciteitsproductie als in de transportsector.

6. Geen wereld, geen winst
IJsbrand van Veelen, VPRO, 2001 (50 min.) Midden jaren negentig is er een nieuwe trend in het internationale bedrijfsleven ontstaan. Naast winst genereren moeten multinationals ook rekening houden met de wereld waarin die winst gemaakt wordt. Want zonder planeet, geen winst. IJsbrand van Veelen keek mee met BP, de oliemaatschappij die zich graag presenteert als de marktleider in 'het schone energie-denken'.

7. Magnetische stormen
Jos Wassink, VPRO, 1999 (25 min.)
Middenin een koude Canadese nacht ging de spanning in het elektriciteitsnet plotseling wild te keer. Enkele seconden later gaf het ene net na het andere de geest en binnen de kortste keren zaten zes miljoen mensen zonder stroom. Enkele dagen erna was de NASA een aantal satellieten kwijtgeraakt en 's nachts was het Noorderlicht in Amsterdam te aanschouwen. Al die gebeurtenissen hadden dezelfde oorzaak: een magnetische storm.

8.De Waterstofrevolutie (deel 1)
Rob van Hattum, VPRO, 2004 (58 min.)
De olievoorraad op aarde krimpt en zal volgens geologen binnen afzienbare tijd niet meer kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag naar energie. In de wetenschap, politiek en industrie gaan steeds meer stemmen op om serieus werk te maken van onderzoek naar nieuwe energiebronnen. Rob van Hattum bezoekt kenners en fans van een bejubeld alternatief: waterstof.

9. De Waterstofrevolutie (deel 2)
Rob van Hattum, VPRO, 2004 (53 min.)
De olie-industrieën,de autofabrikanten en de energie-maatschappijen zijn zich opeens bewust geworden van de mogelijkheden van waterstof. De autogigant General Motors wil rond 2010 beginnen met de massaproductie van auto's op waterstof. "Het is een revolutie, groter dan de uitvinding van de computer of de verbrandingsmotor", aldus Byron McGormick van General Motors.

10. Killing Time
IJsbrand van Veelen, VPRO, 2000 (25 min.)
Veelbekroonde documentaire over de Britse natuurkundige Julian Barbour. Al jarenlang proberen natuurkundigen de twee grote theorieën van deze eeuw, de relativiteitstheorie en de kwantummechanica, met elkaar te rijmen om zo tot een 'theorie van alles' te komen. Barbour meent dat dit mogelijk is, maar alleen als we durven concluderen dat 'tijd' niet bestaat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.