Doorgaan naar hoofdcontent

Voor de (na) feestdagen : 10 Documentaires die je niet wilt missen !

Lezen is lastig en soms vermoeiend.

In plaats van 10 videos stuk voor stuk voor jullie voor te schotelen, geven we 1 (een) link, waar 10 erg goede documentaires over alternatieve energie en greentech te zien zijn. De link is van Noorderlicht, al lange tijd een leverancier van begrijpelijke en intrigerende documentaires. Er zit vaak zoveel research in deze videos, dat we waarschijnlijk een jaar bloggen ervoor nodig zouden hebben om een intro te kunnen maken. ;-D

Ideaal om van de feestdagen te bekomen, goede energie-voornemens te bedenken voor het nieuwe jaar en om enthousiast de toekomst in te gaan.

Want laten we wel wezen: die is gewoon erg mooi.

Dit is de link. En je kan hier de volgende documentaires zien (echt doen) :

1.Tegenlicht - De race om de auto van de toekomst
Martijn Kieft, VPRO, 2008 (50 min.)
De hoge kosten voor ons persoonlijk vervoer komen niet zozeer door de hoge brandstofprijzen, als wel door het enorme verbruikt van onze auto's. Terwijl de wagen die we rijden al lang met veel minder kan. Zo ondervond bijvoorbeeld Evan McMullen, een autodealer uit Seattle die bij toeval op een Opel uit 1970 stuitte. Wat bleek? Het oudje reed ruim tien keer zuiniger dan de gemiddelde auto die wij nu kunnen kopen.

2.Tegenlicht - Energy War 2008

Ijsbrand van Veelen, VPRO, 2008 (50 min.)
Hoe liggen de verhoudingen en verantwoordelijkheden tussen burgers en consumenten, leveranciers en afnemers, markt en overheid? Tegenlicht over peakoil en gasrotondes, over strategieën en scenario's. Met Marcel Kramer, directeur van de Nederlandse Gasunie, Wim Thomas, scenariospecialist bij Shell, en Willem Middelkoop, schrijver van het boek De permanente oliecrisis.

3. Energy War (deel 1)
VPRO, 2006 (45 min.)
Deel 1 van Energy War gaat over het op korte termijn geschetste scenario aan de hand van Friedman's First Law of Petro-politics: welk nieuw machtsevenwicht gaat er ontstaan in de wereld van $ 50-70 per vat? Met reportages uit Moskou en Georgië, waar Tegenlicht op zoek gaat naar het ware verhaal achter het gasconflict tussen Georgië en Rusland.

4. Energy War (deel 2)
VPRO, 2006 (45 min.)
Deel 2 gaat over de toekomst. Wie zullen de winnaars zijn in de race om de nieuwe energiebronnen: zon, wind, biobrandstof? Wie worden de nieuwe machthebbers in de 'Age of Renewables'? China, Afrika, de VS, Europa? Rusland lijkt die race bij voorbaat te verliezen zolang de olieroebels niet in innovatie worden gestoken.

5. De groene Opec
Jos Wassink, VPRO, 2000 (25 min.)
Noorderlicht laat zien hoe biomassa - het ondergeschoven kindje van de alternatieve energievormen - een interessante optie is om te komen tot een CO2-neutrale energieproductie, zowel bij de elektriciteitsproductie als in de transportsector.

6. Geen wereld, geen winst
IJsbrand van Veelen, VPRO, 2001 (50 min.) Midden jaren negentig is er een nieuwe trend in het internationale bedrijfsleven ontstaan. Naast winst genereren moeten multinationals ook rekening houden met de wereld waarin die winst gemaakt wordt. Want zonder planeet, geen winst. IJsbrand van Veelen keek mee met BP, de oliemaatschappij die zich graag presenteert als de marktleider in 'het schone energie-denken'.

7. Magnetische stormen
Jos Wassink, VPRO, 1999 (25 min.)
Middenin een koude Canadese nacht ging de spanning in het elektriciteitsnet plotseling wild te keer. Enkele seconden later gaf het ene net na het andere de geest en binnen de kortste keren zaten zes miljoen mensen zonder stroom. Enkele dagen erna was de NASA een aantal satellieten kwijtgeraakt en 's nachts was het Noorderlicht in Amsterdam te aanschouwen. Al die gebeurtenissen hadden dezelfde oorzaak: een magnetische storm.

8.De Waterstofrevolutie (deel 1)
Rob van Hattum, VPRO, 2004 (58 min.)
De olievoorraad op aarde krimpt en zal volgens geologen binnen afzienbare tijd niet meer kunnen voldoen aan de almaar stijgende vraag naar energie. In de wetenschap, politiek en industrie gaan steeds meer stemmen op om serieus werk te maken van onderzoek naar nieuwe energiebronnen. Rob van Hattum bezoekt kenners en fans van een bejubeld alternatief: waterstof.

9. De Waterstofrevolutie (deel 2)
Rob van Hattum, VPRO, 2004 (53 min.)
De olie-industrieën,de autofabrikanten en de energie-maatschappijen zijn zich opeens bewust geworden van de mogelijkheden van waterstof. De autogigant General Motors wil rond 2010 beginnen met de massaproductie van auto's op waterstof. "Het is een revolutie, groter dan de uitvinding van de computer of de verbrandingsmotor", aldus Byron McGormick van General Motors.

10. Killing Time
IJsbrand van Veelen, VPRO, 2000 (25 min.)
Veelbekroonde documentaire over de Britse natuurkundige Julian Barbour. Al jarenlang proberen natuurkundigen de twee grote theorieën van deze eeuw, de relativiteitstheorie en de kwantummechanica, met elkaar te rijmen om zo tot een 'theorie van alles' te komen. Barbour meent dat dit mogelijk is, maar alleen als we durven concluderen dat 'tijd' niet bestaat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company, een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt:

1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 treesA “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore,1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets1 ream (500 sheets) uses …

12 Ecotrends voor ondernemers

Dat het niet goed gaat met de economie is geen nieuws. Dat dit ook kansen biedt ook niet. In de woorden van Warren Buffet: "Er zijn nu zoveel kansen dat ik me voel als een mug in een nudistenkamp". Trendwatching.com helpt de ondernemer een endje op weg door twaalf groene trends te identificeren om het zoeken naar kansen wat makkelijker te maken. Volgens trendwatching zijn er zoveel mogelijkheden dat er zij spreken van ECO-BOUNTY. ECO-BOUNTY kent 12 subtrends die in het artikel nauwkeurig worden uitgewerkt. De trends zijn:
1eco-frugal 2eco-status 3eco-intel 4eco-sturdy 5eco-feeders 6eco-generosity 7eco-superior 8eco-embedded 9eco-edu 10eco-transient 11eco-vertising 12eco-expectations

Hectare aangeplante bomen absorbeert minder CO2

Een studie van de Australian National University maakt het verschil duidelijk tussen de CO2 opname capaciteit van een hectare natuurlijk bos en een hectare kunstmatig aangeplante bomen. Het blijkt dat een hectare natuurlijk bos 640 ton CO2 opslag heeft, waar een hectare aangeplante bomen het moet doen met slechts 217 ton. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de omvang van de individuele bomen. Aangeplante bomen zijn jonger en dus kleiner en worden vaak gekapt voor het winnen van hout, waarna opnieuw jongere kleinere bomen hun plaats innemen.
Echt relevant worden deze cijfers waar het gaat om het vaststellen hoeveel oppervlak bomen er moet worden aangeplant bij programma's die carbon credits uitdelen voor aanplanten van bomen. Volgens de Australian National University is de opslag capaciteit van 25 nieuwe bomen elke 4 jaar minder groot dan dat van 1 boom van honderd jaar.