Doorgaan naar hoofdcontent

Warm zwembad door datacenter


In Zurich staat in een voormalige bunker een groot datacenter van IBM. Zoals bekend zijn datacenters een enorme hittebron en wordt het grootste deel van die opgewekte warmte niet gebruikt. In Zurich heeft IBM besloten dat dit anders kan. De hitte van al die stampende servers wordt gebruikt om het water van locale zwembad op te warmen nadat het eerst heeft gediend om de servers koel te houden. Toen IBM door had dat het naast het zwembad nog meer warm water in de aanbieding had, begon het bedrijf dit te verkopen aan de buren. Volgens een woordvoerder van IBM produceert "...een 10 megawatt datacenter genoeg energie om 700 huizen te verwarmen". Daarnaast wordt door het hergebruiken van de energie die toch wordt opgewekt 130 ton CO2 uitstoot bespaard. Het systeem doet natuurlijk denken aan stadsverwarming, maar het is aardig om te zien dat het niet alleen elektriciteitscentrales zijn die dit soort diensten mogelijk maken. Daarnaast krijg je, naast verwarming waarschijnlijk ook een aardige breedbandverbinding als je in de buurt woont van een groot datacenter.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.