Doorgaan naar hoofdcontent

LED lamp die 60 jaar meegaat


Slechts drie dollar kost hij. De nieuwe LED lamp die is uitgevonden door onderzoekers van Cambridge University is niet alleen goedkoop, hij gaat ook nog 60 jaar mee. Hiermee is de nieuwe lamp 12  keer meer efficiënt dan tungsten lampen en drie keer meer efficiënt dan spaarlampen ofwel CFL's. De doorbraak zit hem in het feit dat de mensen van Cambridge erin zijn geslaagd om de benodigde halfgeleider gallium nitride te laten groeien op een stuk goedkoop silicium. Tot dusver groeide gallium nitride alleen op duur saffier. De onderzoekers hopen de nieuwe LED 2011 in de winkel te hebben. 

Reacties

  1. Wow. dat is lang.

    Ik wil hem nu al hebben, als die LEDs maar een beetje gezellig licht zouden uitstralen. Mijn vrouw wil ze niet hebben, omdat ze van dat vreselijk blauwe licht uitstralen, waardoor het hele huis eruit gaat zien als een mortuarium.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.