Doorgaan naar hoofdcontent

Groene stroom voor GSM basestations


Voor veel ontwikkelingslanden is de komst van GSM een zegen. Het niet hoeven aanleggen van een vast netwerk maar wel landelijke dekking bereiken klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zitten er ook een aantal minpunjes aan. Vaak staan de basestations waar het GSMnetwerk op draait ook op plaatsen waar geen stroomnetwerk ligt. Dit betekent dat op de plaatsen dieselgeneratoren nodig zijn om telefoonverkeer mogelijk te maken. Op twee eilanden, Vanuatu en Sri Lanka, worden de dieselgeneratoren nu vervangen voor zonne- en wind aangedreven energievoorziening. Dit is de eerste stap in het plan, dat in september werd gelanceerd door de GSM Association, om meer dan 100.000 diesel aangedreven basestations in ontwikkelingslanden e vervangen voor groene alternatieven. Op deze manier slaan dit soort landen niet alleen het vaste netwerk over, maar ook de enorme vervuiling die gepaard gaat met het in de lucht houden van een netwerk op dieselgeneratoren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cylindrische thin-film zonnecellen van Solyndra

Solyndra heeft zojuist 600 miljoen dollar opgehaald om zonnecellen te maken die cylindrisch gevormd zijn. Door deze vorm claimt Solyndra dat het de kosten om een dak te voorzien van zonnecellen kan halveren en de installatietijd kan terugbrengen met een derde. Het ontwerp van Solyndra wikkelt koper indium gallium selenide om een serie buizen heen die op een dak worden geplaatst. Door de vorm hoeft er niet zo nauwkeurig naar de zon gericht te worden als met meer traditioneel gevormde panelen. Solyndra bestaat slechts drie jaar, maar heeft een order pijplijn van meer dan 1.2 miljard dollar.

Hoeveel blaadjes maken een boom

Gefrustreerd door het minder papierzuinige gedrag van zijn collegae besloot Adam Williams van Sustainablog eens uit te rekenen uit hoeveel velletjes papier een boom bestaat. Het bleek zeer lastig deze berekening te maken omdat het nogal uitmaakt wat voor soort papier er gebruikt wordt en hoe het wordt gebruikt. Uiteindelijk kwam Williams terecht bij Conservatree Paper Company , een in San Fransisco gevestigde voormalig papier distributeur die nu is omgevormd tot een nonprofit gericht op de transitie naar milieuvriendelijk papier. Conservatree heeft de volgende optelling gemaakt: 1 ton of uncoated virgin (non-recycled) printing and office paper uses 24 trees 1 ton of 100% virgin (non-recycled) newsprint uses 12 trees A “pallet” of copier paper (20-lb. sheet weight, or 20#) contains 40 cartons and weighs 1 ton. Therefore, 1 carton (10 reams) of 100% virgin copier paper uses .6 trees 1 tree makes 16.67 reams of copy paper or 8,333.3 sheets 1 ream (500 shee

Twaalfjarige ontwikkelt nieuwe 3d zonnecel

William Yuan uit Beaverton Oregon, 12 jaar jong, heeft een nieuwe 3d zonnecel uitgevonden die, als zijn berekeningen kloppen, 500 keer meer licht kan absorberen dan 2d zonnecellen en 9 keer meer dan andere 3d zonnecellen. Net van de Legostenen af verdiepte William zich in de nanotechnologie en kwam hij op zijn baanbrekende ontwerp. De twaalfjarige heeft met zijn uitvinding een onderzoeksbeurs gewonnen van 25.000 dollar.